Business sportiv

#superstories. Business sportive. Pariul ZF pe viitorii campioni. Luca-David Otgon, 15 ani, baschet: Prin sport am învăţat că fără muncă susţinută nu poţi reuşi în ceea ce îţi propui să faci. Am învăţat ce înseamnă disciplină, o bună organizare a timpului

01.03.2024, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

De la şase ani, Luca-David Otgon practică baschetul, deşi iniţial fotbalul a fost sportul care l-a atras. Pe parcurs, a ajuns să îndrăgească baschetul şi astăzi se mândreşte cu câteva titluri importante obţinute la nivel naţional şi european. Pe lângă acestea, îşi doreşte să câştige împreună cu echipa din care face parte campionatul national şi să participe la campionatul european cu echipa naţională unde a fost convocat.

 

1. Când şi cum ai descoperit acest sport? Ce te-a atras la baschet?

Am descoperit baschetul de la vârstă de 6 ani. Iniţial, ca majoritatea băieţilor aflaţi la acea vârstă, mi-am dorit să practic fotbal, cu atât mai mult cu cât bunicul meu a fost antrenor, iar fratele mamei a fost fotbalist de performanţă. Am participat la câteva antrenamente, spre nemulţumirea mamei, care mereu şi-a dorit să practic un sport „elegant“, aşa că într-o zi m-a luat de mână şi m-a dus la baschet. Treptat, am ajuns să îndrăgesc acest sport, iniţial, copil fiind, doar pentru că mi-a dat şansa să leg prietenii şi să gust din satisfacţia de a câştigă meciuri la competiţiile sportive. Ulterior, am ajuns să îndrăgesc baschetul din mult mai multe motive.

2. La ce vârstă ai început să îl practici?

Am început să practic baschet de la vârstă de 6 ani.

3. Ce îţi place cel mai mult la acest sport?

Faptul că îţi da şansa să legi prietenii adevărate, apoi te dezvolţi foarte frumos fizic şi mental şi, desigur, înveţi să fii disciplinat, competitiv şi să lucrezi în echipă.

4. La ce club eşti înscris?

Sunt înscris la clubul CSU Andu Sibiu.

5. Cum ai ajuns să faci sport de performanţă? Cât de greu este să faci performanţă în baschet?

Am ajuns să fac sport de performanţă printr-o întâmplare fericită, jucăm baschet la clubul CSS Mediaş unde îl aveam antrenor pe domnul profesor Cosmin Ploscar, căruia vreau să îi mulţumesc cu această ocazie pentru faptul că m-a iniţiat în tainele baschetului şi mi-a susţinut dorinţa să fac performanţă.

Avusesem un meci amical împotriva actualului club unde sunt înscris, ocazie cu care am fost remarcat de actualul meu antrenor Nikola Pavlovic care mi-a dat şansă să demonstrez că îmi doresc să fac performanţă primindu-mă alături de colegii echipei din care fac acum parte. A urmat apoi o perioadă grea, eu locuind pe-atunci la Mediaş, cu multe drumuri spre Sibiu pentru a participa la antrenamente, apoi şcoală, teme, meditaţii care să susţină ulterior admiterea la un liceu din Sibiu pentru a putea astfel să pot face performanţă în acest sport. Uşor nu este, pentru că nu prea mai ai timp de nimic altceva nici măcar de petrecut sărbătorile cu familia, însă pentru mine este important că fac ceea ce mi-am dorit.

6. Ce te-a învăţat baschetul? Cum te-a ajutat să te dezvolţi?

Am învăţat că fără muncă susţinută nu poţi reuşi în ceea ce îţi propui să faci. Am învăţat ce înseamnă disciplină, o bună organizare a timpului, îmi place cum m-am dezvoltat fizic, cât şi faptul că am mereu un nivel  ridicat de încredere în mine.

7. Ce medalii/titluri ai obţinut până acum?

Cea mai mare reuşită a fost cea obţinută cu echipa din care fac parte şi anume clasarea pe locul III, respectiv medalia de bronz la campionatul naţional categoria U15, iar apoi clasarea în primele opt echipe din Europa, după calificarea în Superfinala European Youth Basketball League. Individual, am obţinut Best 5 la categoria U13 la campionatul naţional,  Best 5 U14 La EYBL Central European Division, includerea în Top Performers EYBL South U15-C Budapest Hungary, Best 5 U15 la EYBL South U15-D Budapest Hungary, Best 5 la EYBL South U15-D Rijeka Croaţia, MVP-ul echipei la turneul final U15, MVP-ul echipei EYBL U16-Stage 1 Sibiu 2023 iar recent, am câştigat la Sofia, Bulgaria,  Best 5 la EYBL U16-C. De asemenea, am fost convocat începând de la categoria U14 la diferite acţiuni şi competiţii ale FRB cu lotul naţional al României, atât în ţară, cât şi în străînătate.

8. Ce medalii îţi doreşti să mai obţii? La ce competiţîi îţi doreşti să participi?

Îmi doresc să câştig medalia de aur la Campionatul Naţional cu echipa din care fac parte şi să particip la Campionatul European de anul acesta cu echipa naţională a României unde sper să obţinem un loc pe podium.

9. Cum reuşeşti să te descurci şi cu şcoală şi cu sportul? Cum arată o zi din viaţă ta?

Mă descurc doar pentru că am învăţat să îmi organizez foarte bine timpul şi să mă descurc fără să am părinţii aproape. Îmi doresc să am rezultate bune şi la şcoală.  Locuiesc singur în Sibiu pentru a putea face performanţă. Nu este uşor, dar am noroc cu susţinerea pe care o primesc de la club şi cu ajutorul dat de părinţii colegilor de echipă care mă ajută cu transportul la antrenamente, timpul fiind extrem de limitat. O zi din viaţa mea arată de parcă ar avea 48 de ore: mă trezesc la ora 7, îmi pregătesc micul dejun şi plec la şcoală. La terminarea cursurilor merg să mănânc prânzul, apoi acasă să mă schimb şi să plec la pregătirea fizică. Când revin acasă, mă ocup de teme, învăţ şi adeseori încerc să recuperez materia predată în timpul cât am lipsit de la şcoală fiind plecat în competiţii sportive. Seară merg la antrenament , revin acasă şi servesc cina după care mă pregătesc pentru ziua următoare şi mă pun la somn. În unele zile, particip la antrenamente individualizate şi şedinţe cu psiholog sportiv. La sfârşit de săptămâna, dacă nu sunt plecat cu echipa, primesc vizită părinţilor şi a surorii mele de 3 ani pe care îi văd doar dacă vin ei, eu reuşind să ajung acasă foarte rar.

10. Cine te-a susţinut în parcursul tău? Cine te-a încurajat să faci performanţă?

Am fost susţinut de familie, de club, de antrenor. Am fost încurajat de părinţi atunci când au înţeles că visul meu e să practic baschet de performanţă. Chiar şi fratele tatălui îmi cumpără cu fiecare ocazie încălţările necesare practicării acestui sport, doar din plăcerea de a şti că îmi susţine şi el visul spre performanţă.

11. Care au fost cele mai dificile momente ale tale în sport şi cum ai reuşit să treci peste ele?

Odată cu multele satisfacţii, mai apar şi dezamăgiri atunci când pierdem meciuri, accidentări, dureri care nu îţi permit să dai tot pe teren, însă cu răbdare şi multă muncă treci peste aceste momente dificile.

12. De ce ar trebui să ţină cont un copil care face sport de performanţă? Ce l-ai sfătui?

În primul rând, să nu renunţe niciodată la visul lui. Să muncească cu seriozitate chiar dacă e greu, pentru că baschetul îi poate oferi o viaţă frumoasă.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet