Business Travel

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism impune noi reguli pentru în caz de faliment al agenţiilor de turism

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism impune noi...

Autor: Mediafax

16.11.2016, 15:33 107

Agenţiile de turism vor putea fie să contribuie la un fond de garantare, fie să depună o scrisoare de garanţie bancară, cash colateral sau vor încheia o poliţă de asigurare cu o companie de asigurare. Oficiul de garantare în turism urmează să verifice aceste garanţii şi să transmită informaţiile Autorităţii Naţionale în Turism.

În prezent, agenţiile de turism touroperatoare trebuie să aibă o poliţă de asigurare obligatorie în caz de insolvenţă sau faliment, în valoare de 50.000 de dolari, iar cele revânzătoare de 10.000 de dolari, însă aceste sume s-au dovedit a fi insuficiente în caz de faliment.

„Agenţiile de voiaj vor contribui cu 15% din volumul de vânzări garantabil la fondul de garantare, dar nu mai mult de 2,5 milioane de lei. Este vorba doar despre pachetele turistice vândute persoanelor fizice, nu despre cele vândute corporaţiilor sau vânzarea biletelor de avion. În caz de faliment, turistul se va adresa oficiului de garantare pentru a-şi recupera banii. În paralel, se pot adresa şi Justiţiei. Avertisment pentru cei care cumpără servicii de la agenţiile de turism nelicenţiate!”, a declarat miercuri Alin Burcea, preşedintele ANAT. El a precizat că nivelul acestor costuri pe care le vor suporta agenţiile de voiaj vor fi trasnferate „într-o anumită măsură” în preţul pachetelor turistice.

Conform preşedintelui ANAT, oficiul de garantare în turism urmează să fie o instituţie independentă, condusă de un consiliu de supraveghere format din 7 persoane, din care 4 să fie persoane din industrie sau recomandate de cei din industrie, mai puţin reprezentanţii agenţiilor de turism.

De asemenea, Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) a elaborat un proiect de ordonanţă prin care a mărit de aproximativ zece ori amenzile de până acum pentru neregulile în comercializarea pachetelor de servicii turistice.

„Am introdus şi alte contravenţii şi am crescut amenzile care vor varia între 4.000 şi 10.000 de lei. În plus, se recunoaşte introducerea de instrumente de garantare alternative, în caz de insolvenţă sau faliment a agenţiei de voiaj”, a declarat Anca Pavel-Nedea, preşedintele ANT. Proiectul de ordonanţă se află pe circuitul de avizare şi se doreşte ca noile reglementări să intre în vigoare până la sfârşitul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO