Companii

10 ani de Business Magazin. Cel mai bogat român din America şi alte poveşti

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ioana Mihai-Andrei

22.10.2014, 00:03 409

Românul George Haber este acum un nume „de casă“ în Sillicon Valley, locul în care s-au inventat micropro­ce­sorul, computerul personal şi mouse-ul. Considerat unul din­tre „părinţii“ DVD-ului, el a apărut pe coperta Business Ma­gazin în 2005 şi este acum cel mai bogat ro­mân din America.

Peste Ocean, Haber a construit companii,  le-a vândut, tot acolo a ratat o afacere „la cheie“ cu Bill Gates şi o listare la bursă. Şi tot acolo a strâns o avere estimată la o sută de milioane de do­lari şi care i-a adus repu­taţia de cel mai bogat român din Silicon Valley şi, probabil, din întreaga Americă.

Până a ajunge însă acolo, primele sem­ne ale spiritului antre­pre­norial au fost vizibile chiar în ţara natală: pri­ma lui afacere a fost o dis­cotecă improvizată în Oradea anilor ‘70.

Haber nu este însă sin­gurul antreprenor ca­re şi-a făcut renume în tehnologie şi care a ţinut co­perta Business Ma­gazin.

Un alt exemplu este Cătălin Olteanu, care la 28 de ani a dezvoltat în Bucureşti un software care a determinat gi­gantul Microsoft să achi­ziţioneze întreaga firmă newyorkeză pentru care lucra românul.

În februarie 2008, Business Magazin pre­zenta „Românul lui Bill Gates“. Tot în 2006, re­vista îl prezenta şi pe Bogdan Putinică, CEO al IP Devel, „în liga milionarilor“.

În urmă cu opt ani, un alt material de copertă, „IT-lionarii“, prezenta forfota din domeniul tehnologiei, în acea perioadă derulându-se mai multe tranzacţii de milioane de euro pe piaţa românească de IT&C.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO