Companii

10 milioane de euro pentru sase blocuri marca Florentin Banu

11.11.2005, 18:21 20

O parte din banii pe care i-a castigat in urma vanzarii producatorului de napolitane Joe si retelei de supermarketuri Artima va fi folosita de omul de afaceri Florentin Banu pentru constructia unui ansamblu rezidential la Timisoara.

Proiectul prevede constructia a sase blocuri de locuinte pana la sfarsitul anului 2007, investitia urmand sa se ridice la aproximativ 10 milioane de euro.

"Pe fondul lipsei de locuinte din marile orase, investitiile in constructiile noi sunt un motor mai puternic de crestere economica decat investitiile pe piata de capital. In proiectarea locuintelor s-a pornit de la o evaluare a necesarului de spatiu si s-a incercat eliminarea spatiilor inutile si ierarhizarea acestora", a declarat pentru ZF Transilvania Florentin Banu.

El a achizitionat deja terenul pentru care a platit circa un milion de euro.

Planurile de investitii ale omului de afaceri nu se opresc aici. Anul viitor Banu intentioneaza sa aloce fonduri pentru o noua hala de productie in cadrul companiei Interpart Production, specializata in productia de componente auto, pe care o detine la Timisoara.

Conform datelor disponibile pe site-ul Ministerului de Finante, anul trecut compania a inregistrat venituri totale de 91.000 de lei (circa 23.000 de euro) si pierderi de 300.000 de lei (peste 74.000 de euro).

"Intentionam ca pana la sfasitul lui 2006 sa recuperam pierderile inregistrate pana acum, sa incheiem contracte cu noi clienti si sa ajungem la un numar de 100 de angajati. Tot in 2006 avem planificate si investitii intr-o noua hala de productie pe o suprafata de 3.000 de metri patrati", a mai spus Banu.

Potrivit acestuia, majorarea capitalului cu peste 140.000 de euro realizata in vara va permite demararea activitatii tehnologice la Interpart Production. In prezent, compania detine o hala de 1.000 de metri patrati. Omul de afaceri se asteapta ca in 2007 Interpart sa ajunga la o cifra de afaceri de peste 4 milioane de euro si la un numar de peste 200 de angajati.

Banu, care detinea peste 27% din actiunile Artima, a vandut alaturi de ceilalti actionari reteaua de 14 supermarketuri pentru 17 milioane de euro.

Artima a fost fondata in anul 2001 cu banii pe care Banu ii atrasese din vanzarea unei alte afaceri, compania de napolitane Joe. Joe International Business Company a fost fondata de Florentin Banu, fratele sau Daniel Banu si alti doi investitori straini si a fost preluata de gigantul elvetian Nestle in 2000.

Cele doua domenii spre care s-a orientat omul de afaceri - imobiliar si productia de componente auto - sunt printre cele mai dinamice ale economiei romanesti, a caror dezvoltare nu s-a incheiat.

In sectorul imobiliar, investitorii au preferat Bucurestiul, dar, dupa aglomerarea pietei, incep sa se orienteze si catre celelalte orase mari din provincie, Clujul si Timisoara reprezentand pietele rezidentiale cu cel mai mare potential de dezvoltare.

In ceea ce priveste industria de componente auto, grosul investitiilor a fost concentrat in zona de vest a tarii, argumentul principal al relocarilor productiei din fabricile din Europa de Vest a fost reprezentat de costul redus al fortei de munca dublat de apropierea de granita cu Ungaria.

Analistii apreciaza ca industria ar putea creste de peste trei ori in urmatorii ani, de la nivelul de aproximativ 1,4 mld. euro cat este in prezent.

anca.rif@transilvania.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO