Companii

5.000 de constructori de pe marile santiere private vor ajunge fara lucru

5.000 de constructori de pe marile santiere private vor ajunge fara lucru

Aproximativ 500 de muncitori lucreaza pe santierul Asmita Gardens

03.08.2009, 17:53 110

Cel putin 5.000 de muncitori din constructii ar putea intra in somaj tehnic in toamna acestui an, cand este asteptata finalizarea a numeroase santiere mari, in special in Bucuresti, precum cele ale mallurilor Cotroceni Park si Sun Plaza sau ansamblurile rezidentiale Rasarit de Soare sau Romfelt Plaza.

In acelasi timp, investitorii imobiliari nu dau semne ca ar avea intentia sa inceapa noi proiecte, motiv pentru care cei mai multi dintre muncitori ar putea ramane fara locuri de munca.

Piata imobiliara si constructiile functioneaza acum mai mult din inertie, pe baza proiectelor incepute din 2007 sau chiar mai devreme, dupa ce in ultimele luni numarul santierelor a avut mai degraba o evolutie descrescatoare.

 

Salariul a ramas constant

Mai mult de 40.000 de oameni au plecat in ultimul an din industria constructiilor, potrivit celor mai recente date de la Institutul National de Statistica, iar nivelul mediu salarial a ramas relativ constant, circa 1.100 de lei net, potrivit aceleiasi surse.

"Pana in primavara anului viitor, pe partea de ansambluri rezidentiale, malluri si cladiri de birouri este clar ca nu va fi niciun semnal, iar efectele programului 'Prima casa' pe segmentul apartamentelor noi vor incepe de asemenea sa se vada de anul viitor", apreciaza Cristian Erbasu, directorul general al firmei de constructii Erbasu si presedinte al Patronatului Societatilor din Constructii (PSC). In lipsa proiectelor demarate de investitori privati, lucrul la stat ar putea fi o solutie, cu conditia ca timpul dintre stadiul de proiect si cel de executie sa fie scurtat.

"Fierarii si dulgherii ar putea avea probleme in a-si gasi alte locuri de munca, tinand cont ca dupa finalizarea acestor proiecte vine si sezonul de iarna. In schimb, o parte dintre acesti muncitori ar putea fi absorbiti de lucrarile de investitii publice, bazine de inot, sali de sport, anvelopare, pentru care au fost deja organizate licitatii", apreciaza Erbasu.

 

Cotroceni Park si Sun Plaza, in curs de finalizare

Cele mai mari santiere a caror finalizare este programata pentru toamna acestui an sunt proiectele mallurilor Cotroceni Park si Sun Plaza, unde lucreaza in prezent aproximativ 3.000 de muncitori. Odata cu inaugurarea acestor proiecte, programata pentru lunile septembrie-octombrie, muncitorii din constructii vor fi inlocuiti de cateva mii de vanzatori in cele aproximativ 500 de magazine din malluri, dar si de paznici sau personal administrativ.

Antreprenorul general al proiectului Cotroceni Park este firma Danya Cebus, in timp ce la Sun Plaza EMCT se ocupa de project management, lucrand cu diversi subcontractori pentru fiecare din etapele constructiei.

Pe de alta parte, un numar important de ansambluri rezidentiale vor fi de asemenea finalizate in aceasta toamna, acesta fiind domeniul in care numarul santierelor a cunoscut o scadere brusca in primavara acestui an, cand mai multi dezvoltatori au decis sa inghete constructia.

Proiecte precum Rasarit de Soare (988 de apartamente), Romfelt Plaza (616), InCity (502) sau primele etape din Asmita Gardens sau New Town sunt in stadii avansate de constructie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO