Companii

68 de fuziuni si achizitii, de 2,1 mld. $

01.02.2009, 19:29 35

Anul trecut au fost incheiate un numar de 86 de contracte de fuziuni si achizitii pe piata locala, cu o valoare totala de 2,1 miliarde de dolari (1,45 miliarde de euro), potrivit agentiei de presa Thomson Reuters, care a luat in calcul doar tranzactiile cu proiecte functionale, precum si afacerile imobiliare cu o valoare mai mare de 100 de milioane de dolari, excluzand totodata tranzactiile cu terenuri. Studiul este citat de casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii.

Piata locala de fuziuni si achizitii a fost cuantificata de mai multi jucatori din domeniu, banca de investitii Raiffeisen Investment contabilizand tranzactii de 5,3 miliarde de euro in 2008, in scadere cu 20% fata de anul anterior.
Analiza Thomson Reuters cuprinde si un numar de 123 de tranzactii, cu o valoare cumulata de 2,3 miliarde de dolari (1,57 miliarde de euro), care au fost anuntate, dar nu au fost incheiate pana la sfarsitul anului trecut.
Pe de alta parte, Thomson Reuters a realizat si un clasament al caselor de avocatura implicate in piata de fuziuni si achizitii, Tuca Zbarcea & Asociatii ocupand prima pozitie in functie de numarul de tranzactii incheiate - sase -, dar si ca valoare - 665 milioane de dolari.
Cea mai importanta tranzactie in care au fost implicati anul trecut avocatii de la Tuca Zbarcea & Asociatii a fost cea prin care au asistat BCR, BRD, Banca Transilvania si CEC la vanzarea companiei de asigurari Asiban pentru 350 de milioane de euro catre Groupama, tranzactie care a propulsat si casa de avocatura Gide Loyrette Nouel, care i-a asistat pe cumparatori, pe a doua pozitie a clasamentului privind valoarea tranzactiilor asistate.
Clasamentul, in functie de valoarea contractelor de fuziuni si achizitii asistate, mai cuprinde si firmele Clifford Chance, CMS, Baker & McKenzie, Musat & Asociatii sau NNDKP.
Piata locala de fuziuni si achizitii s-a prabusit in cea de-a doua jumatate a anului trecut, cand valoarea tranzactiilor s-a ridicat la 1,45 miliarde de euro, sub o treime fata de nivelul de 4,75 miliarde de euro contabilizat in semestrul doi din 2007, potrivit datelor Raiffeisen Investment.
Piata imobiliara, care a fost una dintre vedetele tranzactiilor in ultimii ani, a consemnat pe finalul lui 2008 doar cateva mutari de mici dimensiuni, cum ar fi achizitia de catre un fond de investitii al grupului National Bank of Greece, proprietarul Bancii Romanesti, a spatiilor industriale UTA din Arad, intr-o tranzactie de circa 18 milioane de euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO