Companii

A apus epoca mallurilor de 300 mil. euro: dezvoltatorii fac parcuri comerciale de trei ori mai ieftine

Proiectul Colosseum din zona Bucureştii Noi din Capitală va cuprinde şi un hipermarket Carrefour şi un magazin de bricolaj Leroy Merlin

Proiectul Colosseum din zona Bucureştii Noi din Capitală va cuprinde şi un hipermarket Carrefour şi un magazin de bricolaj Leroy Merlin

16.06.2010, 23:32 96

Singurele proiecte comerciale de mari dimensiuni anunţate pentruînceperea construcţiei în această perioadă sunt Pallady ShoppingCenter din Titan şi parcul de retail al proiectului Colosseum dinzona Bucureştii Noi, centre comerciale care vor implica investiţiide 80 mil. euro, respectiv 90 mil. euro.

Aceste centre comerciale pun accent pe prezenţa unor retailericare închiriază spaţii de mari dimensiuni, precum hipermarketurilesau reţelele de bricolaj, şi mai puţin pe magazine de îmbrăcămintesau spaţii de divertisment, activităţi pentru care piaţa Capitalei a ajuns la unnivel destul de ridicat de acoperire.

În discuţii cu Bank of Cyprus pentrufinanţare

"Investiţia de 90 de milioane de euro include costulconstrucţiei, dar şi terenul şi restul serviciilor de dezvoltare.Am primit o ofertă de finanţare a proiectului de la Bank of Cypruspe care o analizăm", a declarat Ellisseos Ulysses Vafiadis,director şi unul dintre acţionarii indirecţi ai firmei Novaimobiliare, dezvoltatorul proiectului Colosseum.

Obţinerea finanţării bancare reprezintă unul dintre principaleleobstacole ale dezvoltatorilor imobiliari care ar dori să continueinvestiţiile, dar Vafiadis spune că întârzierea proiectului estelegată în primul rând de problemele de autorizare. Despre acestproiect, deţinut de un grup de investitori britanici cu origini înCipru, au fost făcute de-a lungul timpului mai multe anunţuriprivind începerea lucrărilor, la un moment dat germanii de la ECEfiind desemnaţi project manager, iar francezii de la Bouyguesconstructori, dar între timp aceste contracte au fostreziliate.

Acum, Vafiadis spune că pentru 75% din suprafaţa închiriabilă aproiectului (58.000 mp) are chiriaşi, menţionând doar Carrefour,Leroy Merlin, Altex şi Flanco. "Am început lucrările de excavare,iar antreprenorul general va fi Real Construction. Până în lunadecembrie ar trebui să predăm spaţiile către Carrefour şi LeroyMerlin, iar la începutul lunii aprilie să inaugurăm proiectul."

Cine face centre comerciale în BucureştiiNoi

Ulterior inaugurării parcului comercial este programată şidezvoltarea unui alt centru comercial, format la rândul său dintrei malluri distincte, potrivit oficialilor companiei. Dezvoltareaacestei faze ar duce la creşterea investiţiei către 350 de milioanede euro, dar în actualele condiţii de piaţă este puţin probabilăfinanţarea unui asemenea proiect în viitorul apropiat.

În plus, în zona Bucureştii Noi au mai fost anunţate alte douăproiecte de centre comerciale, pe terenurile fabricilor Laromet şiTextila Dacia, a căror dezvoltare ar produce o supraaglomerarecomercială într-o zonă cu o densitate mai redusă a populaţiei decâtcartiere precum Berceni sau Militari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO