Companii

A doua mutare pe piaţa adezivilor din România: După ce Bostik a preluat Den Braven, Mapei fuzionează prin absorbţie cu Polyglass, la opt ani de la achiziţie

A doua mutare pe piaţa adezivilor din România: După ce...

Autor: Bogdan Alecu

09.08.2016, 13:37 1103

Mapei, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa producătorilor adezivi şi produse chimice premium pentru construcţii, anunţă pentru România fuziunea prin absorbţie cu Polyglass, producător mondial de membrane hidroizolatoare. Prin această decizie reprezentanţii Mapei România vizează activarea sub o singură entitate juridică şi consolidarea poziţiei pe piaţa românească a materialelor de construcţii.

"Decizia de absorbţie a Polyglass în România urmează direcţia pe care noi ne-am propus-o pentru ceea ce înseamnă adaptarea la nevoile locale ale pieţei, eficientizarea costurilor logistice şi creşterea businessului. Este, totodată, o decizie întemeiată pe analize interne, planificată încă din 2015, prin care ţintim o creştere de 2 cifre procentuale a vânzărilor până la finalul anului în curs. Activăm pe o piaţă fragmentată şi concurenţială, dar în creştere, susţinută atât de noile clădiri de birouri din capitală şi marile oraşe, cât şi de noile proiecte rezidenţiale, iar această creştere trebuie să se reflecte automat şi în cifra de afaceri a companiei" a declarat Florin Ciobanu, Director General Mapei România. 

Luna trecută Olandezii de la Den Braven, care deţin o fabrică de ma­te­riale de construcţii în Buftea şi care la nivel mondial au un bu­siness de 350 mil. euro cu o marjă EBITDA de 12%, au fost preluaţi de Bostik, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa de adezivi şi izolatori pentru construcţii la nivel mon­dial.

Valoarea tranzacţiei este estimată la 485 mil. euro, po­tri­vit presei internaţionale. Compania Bostik are sediul central în SUA şi 5.000 de angajaţi în 50 de ţări, iar în 2015 a fost pre­luată, contra sumei de 1,71 miliarde de euro, de către Arkema, o firmă franceză cu afaceri anuale de 7,7 miliarde de euro.

Istoria comună a celor două companii a început încă din 2008, an în care Mapei Group a finalizat achiziţia Polyglass la nivel mondial cu scopul de a-şi lărgi gama de produse din segmentul de hidroizolaţii. Fuziunea prin absorbţie din România (2016) presupune asimilarea treptată a Polyglass, în timp ce conducerea actuală Mapei va rămâne în funcţie.

"Deşi preluarea la nivel mondial s-a parafat încă din octombrie 2008, în România, până de curând am existat şi funcţionat ca 2 entităţi juridice distincte. Prin această fuziune prin absorbţie ne-am propus o dezvoltare accelerată a afacerii la nivel naţional, dată fiind paleta complexă de produse pe care acum Mapei o pune la dispoziţia clienţilor. Fuziuna nu va genera o restructurare a diviziilor actuale, însă va implica o reorganizare la nivel de personal. Local, în următoarea perioadă ne vom concentra eforturile pe integrarea operaţională, prin creşterea distribuţiei produselor Polyglass în toate canalele comerciale. În acelaşi timp, la nivel de grup, continuăm investiţia în inovaţie, în cercetarea şi dezvoltarea de noi produse care să ofere soluţii cât mai simple şi mai eficiente, să uşureze condi­ţiile de muncă şi să protejeze mediul înconjurător", a mai precizat Florin Ciobanu, Director General Mapei România.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO