Companii

Actionarii Eurisko: Am avut sase oferte de preluare

12.02.2008, 19:01 167

Compania de consultanta imobiliara Eurisko Consulting, infiintata in 1997 de patru ingineri, a avut sase oferte de preluare, atat de la grupuri specializate in servicii imobiliare, cat si de la fonduri de investitii.
Actionarii au ales insa sa vanda compania pentru 35 mil. dolari (24 mil. euro) catre CB Richard Ellis, pentru ca era "un pas normal pentru a intari pozitia pe piata".
Decizia de a vinde compania a fost luata la sfarsitul anului 2006, iar negocierile s-au incheiat in decembrie 2007.
"In 2006 am stabilit cu actionarii Eurisko sa atragem un partener strategic intrucat concurenta de pe piata era in crestere. Am avut sase propuneri dintre care patru de la companii imobiliare si doua de la fonduri de investitii", afirma Andrei Diaconescu, partener la Capital Partners, consultantul Eurisko in aceasta tranzactie. Casa de avocatura Badea Clifford Chance a oferit asistenta pentru CB Richard Ellis, in timp ce Biris Goran a participat de partea Eurisko. Auditul companiei Eurisko a fost realizat de PricewaterhouseCoopers.
La negocierile pentru preluarea Eurisko au participat si americanii de la Jones Lang LaSalle, care intentioneaza sa-si extinda activitatea pe piata locala.
Eurisko a fost creata in 1997 de patru ingineri, Adrian Capraru, Ionut Dumitrescu, Gabriel Marchievici si Dan Vasilache.
"Pana in 2007 am lucrat la biroul din Bucuresti al companiei de consultanta imobiliara Colliers International, iar impreuna cu Ionut Dumitrescu, fost coleg de armata, am decis sa infiintam propria companie imobiliara", spune Capraru, fostul director general al Eurisko, actual chief operating officer (COO) al CBRE Eurisko.
Primii clienti ai companiei au fost Connex, Ericsson sau 3M, care cautau la acea vreme locuinte pentru expati. Ulterior, Capraru a plecat in Canada, unde a infiintat o companie de imprumuturi bancare, denumita Mortgage Intelligence, la care inca mai detine actiuni.
Atras de cresterea pietei imobiliare, Capraru s-a intors in septembrie 2007 ca director general al Eurisko.
Dupa preluare, compania va deveni, pentru circa un an, CBRE Eurisko, urmand ca ulterior numele Eurisko sa dispara din denumirea companiei.
"Cel putin un an vom activa sub acest brand. Este important ca piata sa constientizeze in timp schimbarea denumirii si aceasta trecere in portofoliul CBRE sa fie cat mai lina. Brandul Eurisko este deja foarte cunoscut pe piata", a declarat Radu Lucianu, country manager al CBRE Eurisko. Noua denumire a companiei va fi inregistrata in aceasta saptamana la Registrul Comertului.
In urma preluarii, managementul va ramane neschimbat, structura companiei urmand sa fie formata dintr-un country manager, Radu Lucianu, si cinci parteneri ai firmei, Alexandra Dimofte, Ionut Bordei, Luiza Moraru, Catalina Jigman si Razvan Iorga. In urma preluarii de catre CBRE, Eurisko isi va intari departamentele de investitii si de evaluare si cercetare, care genereaza circa 60% din veniturile companiei americane la nivel mondial.
"Decizia de a vinde compania era un pas normal pentru a ne intari pozitia pe piata locala. In prezent avem acces la o baza de date solida, care ne va permite sa ne extindem portofoliul de clienti. Toti jucatorii mari specializati in servicii imobiliare sunt deja prezenti pe piata romaneasca", spune Capraru.
Pentru 2008, Eurisko mizeaza pe o cifra de afaceri de 25 mil. euro, in crestere cu 75% fata de anul precedent.
CBRE, una dintre cele mai mari companii de servicii imobiliare din lume, s-a retras in vara anului trecut de pe piata romaneasca, unde functiona din 2001 in baza unui contract de franciza. Compania americana a decis sa retraga licenta de franciza firmei care opera brandul CBRE pe piata romaneasca.
Cu sediul in Los Angeles, CB Richard Ellis are peste 300 de birouri in 50 de tari si 29.000 de angajati in intreaga lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO