Companii

Afacerile Argus s-au majorat cu 30%, după un an de scăderi

22.08.2010, 23:43 43

Argus Constanţa, unul dintre principalii producători locali deulei vegetal, a înregistrat o creştere de 30% a cifrei de afaceriîn lei în prima jumătate a acestui an, la 77,5 milioane de lei(18,7 mil. euro), comparativ cu aceeaşi perioadă a anuluiprecedent, potrivit raportului semestrial remis de companie Burseide Valori Bucureşti.

Compania a înregistrat un profit net de 5,7 mil. lei (1,3 mil.euro) în primul semestru faţă de o pierdere de 4,7 mil. lei (1,1mil. euro) obţinută în primul semestru al anului 2009. Numărulmediu de angajaţi s-a diminuat însă la 283 de persoane faţă de 310câte erau în urmă cu un an.

"În perioada analizată (primul semestru al anului 2010 - n. red.)s-a înregistrat o creştere semnificativă a vân­zărilor faţă deperioada cores­punzătoare a anului prece­dent, de circa 30%, care acondus la o creştere corespunzătoare a performanţelor financiare,reuşind astfel să recuperăm întreaga pierdere înregistrată înexerciţiul 2009", susţin reprezentanţii companiei în raport.
Reprezentanţii companiei au completat că în ciuda rezultatelorînregistrate, piaţa locală a uleiului vegetal s-a confruntat înprima jumătate a acestui an cu o ofertă redusă de materii prime,motiv pentru care Argus Constanţa a apelat în luna mai a acestui anla un împrumut de la rezerva de stat pentru completareanecesa­rului de materii prime.
Piaţa uleiului ve­ge­tal, estimată la peste 250 de milioane deeuro, a înregistrat o scădere de circa 10 % în volum şi de circa19% în valoare în pe­rioada martie - aprilie 2010 comparativ cupe­rioada similară a anului precedent, po­trivit reprezentanţilorArgus, pe fondul scă­derii puterii de cum­părare apopulaţiei.
Evoluţia pieţei de ulei din prima parte a acestui an este ocontinuare a scăderii puternice a vânzărilor înregistrată în cursulanului 2009 când doar afacerile Argus Constanţa s-au diminuat cu65% în lei, la 139,1 mil. lei (32,8 mil. euro).


Luptă grea cu multinaţionalele
Piaţa locală de uleivegetal, estimată la 250.000 de tone şi vânzări între 250 şi 300mil. euro, este disputată de producătorii Bunge România (Floriol),Cargill România (Untdelemn de la Bunica), Prutul Galaţi (Spornic)şi Argus Constanţa (Tomis). Argus, companie deţinută de SIF Olteniaşi Vasile Leu, preşedintele companiei, este cel de-al patruleaproducător local de ulei vegetal după cifra de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO