Companii

Afacerile Trafigura, in cadere libera In Romania

10.02.2003, 00:00 273

Trafigura Beheer BV, unul dintre cei mai mari traderi de titei, gaze naturale, metale, metalurgie si minereuri neferoase din Europa, a realizat anul trecut o cifra de afaceri pe piata romaneasca in valoare de aproximativ 40 milioane dolari.
Comenzile Trafigura sunt astfel in cadere libera pe piata romaneasca, de vreme ce in 1996 ajungeau la 400 mil.dolari, iar oficialii din Romania ai grupului se asteapta in acest an la si mai putin decat in 2002: numai 25-30 mil.$.
"Cantitatile de minereuri neferoase (cupru, zinc) s-au redus pe piata romaneasca, ca si cele de materie secundara (n.red. - obtinuta in urma unei prelucrari primare a minereurilor). In plus, au intervenit greve ale minerilor in aceasta perioada. Pe de alta parte, lipsa banilor si neplata unor comenzi facute de catre clientii nostri din domeniul afacerilor cu petrol ne-au determinat sa nu mai facem tranzactii pe piata romaneasca in ultimii ani", a declarat Marin Ciufu, reprezentant al grupului Trafigura in Romania.  Ciufu spera sa-si relanseze totusi afacerile cu titei pe piata romaneasca.
Principalii concurenti ai Trafigura pe piata romaeasca pentru comertul de concentrate de mineuri si minereuri de neferoase sunt casele de comert Glencore (Elvetia), Metanef si RBG Phoenix Baia Mare.
In acest moment, Trafigura deruleaza cea mai mare pondere a afacerilor cu Remin Baia Mare, Phoenix Baia Mare si Minvest Deva.
Grupul olandez a participat pe piata romaneasca si la prima incercare a statului roman de privatizare a rafinariei Petromidia, in 1997.
Grupul de firme Trafigura a fost infiintat in 1993, extinzandu-se apoi prin aliante, achizitii si crestere organica. In 2000, grupul Trafigura avea o cifra de afaceri de 8,8 miliarde dolari, de patru ori mai mare decat in 1996.
Grupul opereaza in lume prin intermediul a trei companii: Trafigura Beheer BV, firma-mama inregistrata in Olanda, dar cu sediul central la Lucerna, in Elvetia (aceasta este compania care activeaza si pe piata romaneasca). Celelalte doua companii sunt Trafigura AG (cu birouri in SUA si Elvetia)- ale carei activitati se concentreaza pe pieta americana, respectiv Trafigura Pte.Ltd. - companie de trading petrolier ce activeaza in Extremul Orient.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO