Companii

Americanii de la Bechtel, canadienii de la Lavalin şi ruşii de la Atomtechnoprom în cursă pentru 3,2 mld. euro la reactoarele 3 şi 4

Americanii de la Bechtel, canadienii de la Lavalin şi ruşii de la Atomtechnoprom în cursă pentru 3,2 mld. euro la reactoarele 3 şi 4

Reactoarele de la Cernavodă sunt construite folosind tehnologia canadiană CANDU, în timp ce italienii de la Ansaldo au lucrat la ambele unităţi nucleare funcţionale în România

Autor: Roxana Petrescu

19.01.2011, 23:57 83

Americanii de la Bechtel, câştigătorii unuia dintre cele maicontroversate proiecte de infrastructură din România, autostradaTransilvania, sunt interesaţi şi de construirea reactoarelor 3 şi 4ale centralei nucleare de la Cernavodă. Pentru investiţia de 4miliarde de euro au mai depus oferte şi canadienii de la Lavalin,dar şi ruşii de la Atomtechnoprom.

Cele două reactoare noi pe care statul român vrea să leconstruiască pe platforma de la Cernavodă reprezintă cel mai mareproiect de investiţii al României din ultimii 20 de ani.

Pentru realizarea acestuia, compania de proiect, EnergoNuclear,a lansat anul trecut o licitaţie prin care cerea oferte în vedereaatribuirii contractului de inginerie, procurare şi construcţie învaloare de 3,2 miliarde de euro fără TVA. Deşi termenul iniţialstabilit pentru primirea ofertelor a fost 15 decembrie, compania adecis să extindă intervalul până pe 17 ianuarie.

"În cadrul procesului de realizare a proiectului CernavodăUnităţile 3 şi 4, EnergoNuclear, dezvoltatorul proiectului, aprimit la data de 17.01.2011 scrisorile de intenţie însoţite dedocumentele necesare calificării din partea următoarelor companii:Bechtel International, consorţiul format din Lavalin Nuclear,Ansaldo Nucleare şi Elcomex IEA având ca lider Lavalin, şiconsorţiul condus de compania Atomtechnoprom, care include alte 4firme din Federaţia Rusă", spun reprezentanţii MinisteruluiEconomiei.

Dintre toate companiile care au decis să depună o ofertă pentruproiectul uriaş de la Cernavodă, cea mai cunoscută pe piaţa localăeste Bechtel. Americanii au câştigat în 2003 contractul pentruconstruirea autostrăzii Transilvania, în timpul mandatului luiMiron Mitrea (PSD) la conducerea Ministerului Transporturilor.Potrivit unor estimări, valoarea contractului ar fi de 2,2 miliardede euro, termenul de finalizare pentru cei 415 de kilometri aiautostrăzii fiind anul 2013. În ciuda acestui lucru, americanii auconstruit până acum numai 52 de kilometri, primid peste 1,1miliarde de euro.

Potrivit site-ului Bechtel, compania este activă în domeniulnuclear de circa 60 de ani, participând în circa 150 de proiecte lanivel global. Mai mult, firma susţine că a reuşit să spargărecorduri mondiale privind repeziciunea cu care a înlocuit anumitecomponente din unităţi nucleare.

În cazul reactoarelor de la Cernavodă întârzierea faţă deprogramul iniţial ar putea ajunge la doi ani de zile în contextulîn care construcţiile trebuia să înceapă anul trecut, decalajulfiind aproape imposibil de recuperat.

În afară de Bechtel, au mai depus o ofertă şi canadienii de laLavalin, care lucrează în consorţiu cu italienii de la Ansaldo şicu compania locală Elcomex IEA, condusă de omul de afacericonstănţean Ion Grecu.

Reactoarele de la Cernavodă sunt construite folosind tehnologiacanadiană CANDU, în timp ce italienii de la Ansaldo au lucrat laambele unităţi nucleare funcţionale în România, iar Elcomex IEA aderulat mai multe contracte cu centrala nucleară de la Cernavodă.În ceea ce priveşte Atomtechnoprom, aceasta este o companie caredesfăşoară activităţi în domeniul nuclear.

"Procedura de achiziţie a contractului Inginerie, Procurare şiConstrucţie (IPC), care este desfăşurată de EnergoNuclear împreunăcu reprezentanţii acţionariatului său, a început la 16 septembrie2010 şi este planificată a se desfăşura pe parcursul anului 2011 şiîn prima jumătate a anului 2012", mai spun reprezentanţiiMinisterului Economiei.

Proiectul celor două reactoare se confruntă cu mai multeprobleme în contextul în care unul dintre investitorii puternici aiconsoţiului s-a retras, cehii de la CEZ, iar germanii de la RWEsunt şi ei pe picior de plecare. În proiect au mai rămas, în cazulîn care şi RWE se va retrage, statul român reprezentat deNuclearelectrica, italienii de la Enel, GDF SUEZ (grupfranco-belgian), Iberdrola (Spania) şi ArcelorMittal România.

Statul controlează acum 60,15% din proiect, RWE, Enel şi GDFSuez au câte 9,15% fiecare, iar ultimii doi investitori au câte6,2% din EnergoNuclear.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO