Companii

Ana Imep vrea sa isi dubleze productia cu motoarele Arcelik

17.11.2003, 00:00 24

Compania Ana Imep este in discutii pentru a convinge grupul turc Arcelik sa mute intrega sa productie de motoare electrice din Turcia la Pitesti, a declarat pentru ZF George Copos, patronul grupului Ana - actionarul majoritar al Ana Imep.
Daca discutiile se vor finaliza favorabil, Ana Imep si-a putea dubla cifra de afaceri in urmatori doi ani.
In ultimile saptamani, datorita cresterii puternice a pretului actiunilor Ana Imep la Bursa, in piata au aparut zvonuri ca Arcelik, care detine si Arctic Gaesti, intentioneaza sa cumpere compania romaneasca, cel mai mare producator de motoare pentru masini de spalat din Europa Centrala si de Est.
Actiunile Ana Imep au crescut in ultimile doua luni de la 1.800 - 1.900 de lei pana la 2.800 de lei, aducand investitorilor un randament de circa 50%.
"Nu intentionam sa vindem comania, din contra, incercam sa convingem Arcelik ca Ana Imep poate prelua productia de motoare pentru masini de spalat a grupului. Arcelik are o capacitate pentru motoare in Turcia iar noi incercam sa demonstram ca putem produce mai bine si mai ieftin decat acolo", a precizat George Copos.
Arcelik, unul din cei mai mari producatori de electrocasnice din Europa, detine la nivel international marca de masini de spalat Beko, iar in Romania si marca Arctic. Masinile de spalat Arctic nu sunt produse insa in Romania.
"Daca vom prelua productia de motoare a Arcelik, Ana Imep isi va dubla cifra de afaceri. Va fi necesar insa un program de investitii de 7 milioane de euro, care nu ne va permite sa acordam dividende in urmatorii ani", a declarat Copos.
In primele sase luni ale acestui an, Ana Imep a obtinut o cifra de afaceri de 675,8 miliarde de lei (19 milioane dolari), in crestere cu 22% in lei fata de perioada similara din 2002. Exportul reprezinta 90,86% din totalul cifrei de afaceri pe primele sase luni.
Profitul net al companiei a crescut de la 46,3 miliarde de lei, in primele sase luni ale lui 2002, la 62,7 miliarde de lei.
De curand, Ana Imep a anuntat ca va participa cu aproape 3 milioane de dolari la  majorarea capitalului social al Ana Hotels. Compania hoteliera, parte a grupului de firme ANA, isi va majora capitalul social cu suma de 140 miliarde lei (circa 3,7 milioane euro), din care au fost virati pana saptamana trecuta circa 95 miliarde lei, fondurile urmind sa fie utilizate pentru finantarea unor investitii in statiunea Eforie Nord.
La operatiune au participat Ana Imep SA Pitesti, cu 65 miliarde lei si alte societati din cadrul Grupului Ana, cu 30 miliarde lei.
Potrivit unui comunicat al Ana Imep, societatea va mai varsa in contul acestei majorari de capital, pina la data de 15 mai 2004, inca 45 miliarde lei. Aceasta operatiune este finantata din disponibilitatile banesti ale societatii constituite din profitul realizat.
Ana Imep are un capital social de 239,54 miliarde de lei, impartit in actiuni cu o valoare nominala de 1.000 de lei.
Actionarii principali ai societatii sint ANA Group, cu 70,4% din capitalul social, Banwell Ltd - 7,7%, Hesketh Enterprises Ltd - 3,7% si SIF Banat-Crisana - 1,33%.
Arcelik a cumparat Arctic Gaesti in 2002, pentru 20 de milioane de dolari, iar anul acesta a investit mai multe milioane de dolari pentru extinderea capacitatii de productie a fabricii si a portofoliului de produse. Astfel, compania romaneasca este prezenta acum pe piata, pe langa traditionalele frigidere, cu masini de spalat, aragazuri si aspiratoare. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO