Companii

Analiştii financiari preconizează pentru acest an un deficit bugetar de 5,7% din PIB; inflaţia va atinge o rată medie de 6,42% în următoarele 12 luni, ROBOR-ul scade la 5,79%, iar cursul valutar atinge 5,0590 lei/euro

Adrian Codirlaşu, vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania

Adrian Codirlaşu, vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania

Autor: Cristina Bellu

22.12.2023, 12:03 160

Analiştii financiari din cadrul asociaţiei CFA România spun că deficitul bugetar de stat anticipat pentru acest an va fi de 5,7% din PIB, în timp ce pentru 2024 este prognozat la 5,2%.

Datele colectate de CFA în luna noiembrie mai arată că leul se va deprecia până la un curs mediu de 5,0590 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 6,42%, în creştere de la 6,28% faţă de exerciţiul anterior.

Pentru orizontul de 6 luni, 88% dintre analiştii financiari incluşi în sondajul lunar anticipează un curs valutar de 5,0069 lei/euro.

În ceea ce priveşte indicatorul de încredere macroeconomică al CFA, acesta a scăzut în luna noiembrie cu 5,4 puncte, la valoarea de 47,6 puncte, situaţie care s-a datorat scăderii, cu peste 5 puncte, a ambelor componente ale indicatorului. 

“Incertitudinea fiscală ridicată ţine indicatorul de încredere macroeconomică la niveluri reduse şi majorează anticipaţiile inflaţioniste, politica fiscală reprezentând principalul risc la adresa inflaţiei. În aceast context, pentru anul urmator participanţii la sondaj anticipează o o rată de creştere economică similară cu cea înregistrată in acest an.”, spune Adrian Codirlaşu, vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.

Datele sondajului mai arată că evoluţia în termeni reali a PIB în anul 2023 este estimată la 2,2% , iar pentru 2024 anticipaţiile de creştere economica se situează la 2,3%.

Totodată, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor varia­bile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, este preconizat să atingă 5,79% în următoarele 12 luni.

Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 47% dintre participanţi anticipează o scădere a acestora în timp ce 35% dintre participanţi anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. De asemenea 76% dintre participanţi (cel mai mare nivel înregistrat in acest an) consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, iar 18% că sunt corect evaluate. 

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO