Companii

Analiză ZF. Războiul apei: fermierii cer avize cât mai rapid pentru puţuri de mare adâncime, însă dincolo de birocraţie Apele Române şi specialiştii spun: Trebuie să fim atenţi la pânza freatică

Analiză ZF. Războiul apei: fermierii cer avize cât mai...

Autor: Florentina Niţu

14.04.2023, 00:07 113

♦ „Dacă vom exploata apa din subteran o perioadă lungă de timp, vom ajunge ca India, unde oamenii se tem că vor rămâne fără apă de consum şi fără mâncare şi vom putea vedea un exod al populaţiei din acea ţară, adică peste 1 miliard de persoane care o să fugă în locuri în care mai este apă”, spune hidrologul Daniel Diaconu ♦ Pe de altă parte, în Franţa, construirea unor megabazine, adică rezervoare artificiale de apă pentru irigaţii a scos oamenii în stradă, pentru că acestea ar favoriza doar fermele mari. Apa din aceste bazine urma să fie extrasă din subteran sau râuri ♦ În acelaşi timp, fermierii români vor să scoată apă din puţuri pentru irigaţii în zonele în care nu există infrastructura tradiţională ca să aibă culturi mai profitabile, dar obţinerea avizelor durează mai bine de un an ♦ Distribuţia apei în agricultură versus necesarul de consum al populaţiei este o temă aflată pe agenda liderilor de business şi din politică din întreaga lume ♦ Întrebarea este: udăm agricultura sau bem apa? Există suficientă pentru ambele?

Autorităţile au acordat în ultimii trei ani puţin peste 200 de avize pentru puţuri care să alimenteze cu apă a sistemele de irigaţii, arată o analiză a ZF. Sistemele de irigaţii care se bazează pe apa din puţuri este soluţia găsită de fermierii care nu au acces la infrastructura tradiţională de irigaţii. Valoarea unor astfel de puţuri poate ajunge până la 80.000 de euro, iar pentru a iriga 300-400 de hectare este nevoie de nouă sau zece puţuri. Principala provocare pe această linie nu e însă de natură financiară, ci birocratică.

„În momentul în care vrei să faci foraje pentru puţuri, ai nevoie un dosar pe care să îl trimiţi la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (care se află sub auto­ritatea Apelor Române – n. red.) din Bucureşti, aştepţi şase-şapte luni pentru acord, apoi faci un proiect tehnic pentru puţ, pe care îl trimiţi iar la Institut şi mai aştepţi 3-4 luni. În final, ajungi la peste un an pentru obţinerea avizului pentru foraj“, a spus Alexandru Haită, preşedintele Cooperativei Agricole Tinoasa din Teleorman.

În 2020, Administraţia Naţională „Apele Române“ a acordat 60 de avize pentru puţuri, în 2021 au dat 79 de avize şi în 2022 au dat 66 de avize, numărul acestora fiind egal cu numărul solicitărilor, conform infor­maţiilor oferite la solicitarea ZF. Acest fapt arată că se investeşte mai mult în sisteme de irigaţii şi fermierii caută surse alternative de alimentare a acestora cu apă, iar reprezentanţii  recunosc că obţinerea unui aviz durează minimum 60 de zile, adică două luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO