Companii

Anca Vlad, Fildas: Economia este acum la un nivel extrem de jos, aşa că o revenire în 2011 este realistă

Anca Vlad, Fildas: Economia este acum la un nivel extrem de jos, aşa că o revenire în 2011 este realistă

Anca Vlad a pornit afacerile din domeniul sănătăţii la începutul anilor '90, iar în prezent grupul Fildas are o cifră de afaceri de aproape 200 mil. euro

Autor: Ioana David

30.09.2010, 23:30 501

Grupul de firme Fildas, controlat de Anca Vlad, refinanţează înoctombrie un credit de 71 mil. euro contractat în urmă cu trei ani,de la un sindicat format din zece bănci, semnarea documentelorurmând să aibă loc în perioada următoare.

"Nu sunt condiţii diferite (de refinţare acum comparativ cu 2007- n.red.). Am beneficiat de o restructurare de catifea (fărăprobleme majore în discuţii - n. red.). Marea problemă într-osindicalizare este armonizarea a zece puncte de vedere", a spusAnca Vlad pentru Ziarul Financiar.

În 2007, când compania a atras finanţarea de 80 mil. euro,membrii sindicalizării erau Alpha Bank România, Bancpost, CitibankRomânia, Garanti Bank, HVB Ţiriac Bank, Investkredit Bank, OTPBank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, BRD Société Générale,UniCredit România. Nu sunt disponibile informaţii despre cine vacredita anul acesta compania. Refinanţarea se face pe o perioadă decinci ani, iar valoarea ei este mai mică pentru că diferenţa a fostdeja rambursată.

"Am avut un noroc extraordinar că am intrat în UniuneaEuropeană"

Anca Vlad a pornit afacerile din domeniul sănătăţii la începutulanilor '90, iar în prezent grupul Fildas este unul dintreprincipalii jucători pe piaţa farmaceutică românească, având ocifră de afaceri de aproape 200 mil. euro şi 1.500 de angajaţi. Dingrup fac parte distribuitorul de medicamente cu acelaşi nume şireţeaua de farmacii Catena.

"Suntem o companie conservatoare. Ne-am luat toate măsurile deprecauţie şi suntem într-un domeniu de care omul nu se poate lipsi.Ca şi companie, am depăşit criza pe care am simţit-o cel maiputernic la sfârşitul lui 2008 începutul lui 2009. Anul acesta neaşteptăm la o creştere moderată a afacerilor".

Industria de medicamente se numără printre puţinele domeniiimune la criză şi care şi-au păstrat ritmul de creştere chiar şi în2010. În trimestrul doi al acestui an, spre exemplu, piaţa demedicamente a înregistrat un avans de 35%, astfel că sectorulcontinuă să fie unul privilegiat şi în relaţia cu băncile. Anultrecut şi A&D Pharma, cel mai mare jucător din piaţă, a obţinuto refinanţare de 100 mil. euro.

Ea este de părere că pentru revenirea economică anul 2012 esteun termen realist şi că acum România este la un "nivel extrem dejos".

"Am crezut foarte mult timp în criza în W şi că va urma a douaperioadă de cădere deoarece problemele de şomaj din SUA şi Europanu s-au rezolvat. Observând tendinţa de pe burse (burseleinternaţionale au avut în septembrie o creştere susţinută - n.red.)se poate spune că a fost depăşită criza. În România este o criză deidei. Am avut un noroc extraordinar că am intrat în UE. Dialogulsocial este în continuare formal, iar interesele capitalului privatpar a fi paralele cu cele ale statului, ceea ce poate duce laconvulsii în continuare", a adăugat Anca Vlad.

Într-o conferinţă de presă de ieri, Anca Vlad a anunţat că înfarmaciile Catena a redus cu 15-22% preţurile la aproximativ 700 deproduse, campanie ce se derulează pe o perioadă de patru luni.

Planuri pentru o reţea de 250 de farmaciiCatena

Cu 230 de unităţi, Catena este una dintre cele mai extinsereţele din România, bătându-se cu Sensiblu pentru primul loc întopul celor mai extinse lanţuri. Anul acesta, Catena a deschis 20de farmacii, iar până în primăvara lui 2011 planul companiei estesă ajungă la 250 de unităţi.

Alina Marinescu, directorul general al Catena, a spus că reţeauaeste profitabilă şi că zona cu cele mai mari vânzări este înprovincie. Această unitate generează în medie vânzări de 1,5 mil.lei lunar (0,36 mil. euro).

Pe piaţa de medicamente, Catena concurează cu Sensiblu, HelpNet, City Pharma, Dona, Centrofarm, Farmacia Richter, în timp ceFildas se bate cu Mediplus, Farmexpert, Relad, Farmexim,Polisano.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO