Companii

Antreprenorii au mers singuri in expansiune, dar acum lasa restructurarile pe mana altora

17.08.2009, 18:10 127

Dupa 20 de ani in care au creat, condus si dezvoltat dupa propriul model afaceri ce au ajuns fiecare la rulaje de peste 100-200 mil. euro, antreprenori precum Dan Ostahie (Altex), Ioan Ciolan (Ambient Sibiu), Florin Panea (Leonardo) sau fratii Penescu (Pic) semneaza acum contracte de consultanta pe bani grei pentru a fi siguri ca finalul crizei ii va gasi in aceleasi pozitii pe pietele pe care activeaza.

"Este foarte putin loc de greseli acum." Astfel explica Codrut Pascu, managing partner al companiei Roland Berger Strategy Consultants, motivul pentru care antreprenorii locali, proprietari ai unor businessuri de peste 100 mil. euro, apeleaza acum cel mai mult la serviciile firmelor de consultanta in management. Altex si Ambient se numara printre companiile care deruleaza in acest moment proiecte de restructurare cu sprijinul Roland Berger.

Numarul de proiecte ale Roland Berger derulate in companii detinute de investitori locali a crescut cu 20% in primul semestru fata de aceeasi perioada din 2008, potrivit datelor furnizate de Pascu. Companiile locale Dan Ostahie, proprietar: Avem mai multe proiecte in derulare cu diferite firme de consultanta in management si cu o companie din Big 4. Definitia consultantei se apropie de cea a unor pilule energizante pe care trebuie sa le iei din cand in cand. Consultanta ajuta compania sa depaseasca anumite etape, dar efectul depinde de capabilitatea de absorbtie a companiei, dar si de „sanatateareprezinta in prezent aproximativ 30% din numarul total de clienti ai Roland Berger, la nivel local, ponderea fiind mai mare decat anul trecut.

In spatele proiectelor mari de restructurare anuntate pana acum in retail stau echipe de 3-6 oameni din companii de consultanta in management sau din firme de audit, care merg aproape zilnic la clienti sa gaseasca solutii de redresare a businessurilor impreuna cu managerii firmelor.

"Fara 0,5 milioane de euro nu cred ca se poate face un proiect de restructurare intr-o companie", spune Codrut Pascu.

Sunt restructurari care scot din buzunarul companiilor si sume de ordinul milioanelor de euro pentru plata serviciilor consultantilor externi, potrivit informatiilor din piata.

"Definitia consultantei se apropie de cea a unor pilule energizante pe care trebuie sa le iei din cand in cand. Nu trebuie sa le iei tot timpul insa. Consultanta ajuta compania sa depaseasca anumite etape, dar efectul depinde de capabilitatea de absorbtie a companiei, dar si de sanatatea ei", spune Dan Ostahie, proprietarul Altex si cel mai puternic antreprenor din electro-retail. El admite ca 2009 este anul in care colaboreaza cel mai mult cu firmele de consultanta in management si cu cele specializate in restructurare financiara.

Pe fondul prabusirii pietei de profil cu 50% in S1 fata de aceeasi perioada din 2008, Altex se afla in acest moment in plin proces de restructurare financiara, dupa ce in primele sapte luni din an a reconfigurat reteaua prin relocari, inchiderea magazinelor neprofitabile sau redimensionarea spatiilor de vanzare. In urma restructurarii operationale compania a ramas cu 1.500 de angajati, cu 500 mai putini decat avea la finele lui 2008.

 „Pe piata romaneasca este pionierat in restructurare financiara. Eu nu cred ca exista vreo companie care are pe masa un proiect complet de restructurare financiara implementat deja", afirma Ostahie.

 

Platesc pentru greselile din trecut

Antreprenorii locali sunt acum mai deschisi colaborarii cu consultantii externi pentru ca businessurile locale s-au dovedit a fi mai vulnerabile in criza decat afacerile dezvoltate de companii multinationale, potrivit lui Robert Maxim, Managing Partner al Ensight Management Consulting.

„Nu trebuie ignorat nici factorul branding si cel de pozitionare. Succesul de context este fragil acum si, in lipsa unui brand puternic si a unei pozitionari corecte pe piata, o afacere se poate dovedi foarte vulnerabila", afirma directorul Ensight.

„Pana acum piata a crescut, greselile de management s-au acoperit usor, nu au produs efecte pe termen scurt", subliniaza la randul sau Codrut Pascu.

Compania Ensight nu a comunicat numele antreprenorilor cu care colaboreaza in acest moment, insa a precizat ca majoritatea proiectelor de restructurare la care lucreaza sunt din zona de retail.

Printre antreprenorii care au anuntat deja ca au demarat proiecte de restructurare in colaborare cu consultantii Ensight se numara fratii Penescu (Pic) si Florin Panea (reteaua Leonardo). Unul din managerii de la Ensight, Christian Bachmann, este in prezent director general interimar al retelei Leonardo.

PIC, singura retea romaneasca de hipermarketuri, care in ultimii 3-4 ani a incercat sa tina pasul cu ritmul de dezvoltare al lanturilor internationale de profil investind peste 100 mil. euro in expansiune, se afla acum in plin proces de restructurare. Retailerul, lovit de scaderea consumului si de intensificarea competitiei pe piata, a renuntat in acest an la 1.200 de angajati, aceasta fiind cea mai mare restructurare din comert. O lovitura puternica pentru afacerile PIC a fost si arestarea lui Cornel Penescu, acuzat de mituirea unor arbitri din fotbal. Fratele sau, Ilie Penescu, a apelat in acest an la consultanti financiari de la BCR si la banca de investitii BAC Investment pentru a gasi investitori care sa preia activele retelei in sistem sell and lease back, ceea ce ar aduce lichiditati in companie.

In urma cu aproximativ o luna reteaua Leonardo, controlata de omul de afaceri Florin Panea, a anuntat disponibilizari importante, compania renuntand in acest an la 500 de angajati odata cu restrangerea suprafetelor de vanzare, pe fondul scaderii retailului de incaltaminte cu un ritm intre 20 si 40%.

La nivelul pietei locale de retail, criza a afectat cel mai mult segmentele de electronice si electrocasnice si materialele de constructii, unde au fost inregistrate in primul semestru scaderi intre 30 si 50%, conform datelor de la jucatori.

Si in comertul alimentar au fost inregistrate scaderi de vanzari, cele mai multe raportari fiind realizate de retelele locale si indicand rate de declin intre 15 si 22%. Pe fondul declinului pietei, in acest an au fost inchise trei hipermarketuri si mai multe supermarketuri apartinand unor retele mari.

Producatorii si distribuitorii de bunuri de larg consum spun ca afacerile lor sunt afectate puternic de blocajele financiare din comert generate de intarzierile cu care retailerii fac plati catre furnizori.

Un alt retailer aflat in restructurare operationala este reteaua de supermarketuri Ethos controlata de Ion Soloman. Acesta colaboreaza cu Dal Consulting si a anuntat ca prima etapa a proiectului va fi finalizata in septembrie. Soloman intentioneaza sa aduca schimbari majore retelei Ethos, la nivelul imaginii si ofertei de produse. De cele mai multe ori, antreprenorii apeleaza la consultanti atunci cand se lovesc de probleme de lichiditati, pe fondul declinului pietei; acestea sunt insa semnale ca firma are nevoie de o restructurare si la nivel operational, pentru a corecta greselile din trecut sau pentru a creste performantele firmei, sustin consultantii.

„Antreprenorii, in conditiile unei cereri superioare ofertei, permisiva pentru marje substantiale de profit, au fost prea putin preocupati de sanatatea financiara a companiei si de viabilitatea pe termen lung a fluxului de numerar", explica directorul Ensight.

Consultantii mai spun ca incearca sa fie selectivi in alegerea companiilor cu care lucreaza pe proiecte de reorganizare.

„Au fost situatii in care nu am demarat proiectul, pentru ca trebuie sa avem un grad mare de incredere ca putem scoate la liman firma aflata in dificultate", afirma Pascu.

„Pot exista si situatii cand este prea tarziu si ceea ce ne uimeste aici este faptul ca multe companii ajung intr-o situatie aproape disperata inainte de a cauta solutii profesioniste pentru problemele cu care se confrunta",sustine la randul sau Robert Maxim.

 

Cu ce vin nou consultantii externi intr-o companie?

Firmele de consultanta in management lucreaza de obicei cu mai multe scenarii posibile privind dinamica pietei, pentru fiecare din acestea venind cu o propunere de raspuns pentru companie. „Venim cu o viziune diferita si complementara si ne bazam pe experienta acumulata pe alte piete si in proiectele anterioare. Unele masuri propuse pot fi dure, dar sunt menite sa salveze compania", mai spune directorul Roland Berger.

Antreprenorii care inca nu au apelat la consultanti externi in management spun ca sunt retinuti in demararea unei astfel de colaborari pentru ca exista riscul ca anumite informatii confidentiale sa ajunga la competitorii lor.

Pascu admite ca in special la inceputul colaborarii cu un antreprenor exista un grad mare de neincredere, care insa dispare pe masura ce proiectul avanseaza.

„Cel mai mare prag psihologic este la inceput, pentru ca nu exista o obisnuinta de lucru", spune el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO