Companii

Antreprenorii români vând pe bandă rulantă businessurile care au pus bazele capitalismului. „Este doar începutul.“

Antreprenorii români vând pe bandă rulantă...
01.05.2016, 00:18 4017

Zece tranzacţii cu o valoare cumulată de 250-300 mil. euro i-au avut în 2016 în poziţia de vânzători pe unii dintre cei mai puternici antreprenori locali, care cedează controlul după 25 de ani de business.

În primele patru luni din acest an unii dintre cei mai im­portanţi antreprenori locali, precum Raul Ciurtin (Alba­lact), Geor­ge Copos (Ana Imep) sau Ioan Istrate (Alpin57Lux), au decis să îşi vândă businessurile pe care le-au construit cărămidă cu că­rămidă către fonduri de investiţii sau in­vestitori strategici, grupuri locale sau străine cu o poziţie puternică în piaţă. Businessurile construite de aceşti oameni de afaceri români au provenit din domenii diverse, precum servicii me­dicale, FMCG, producţie indus­trială sau retail.

„Sunt mai multe cauze care pot sta în spatele deciziei de vânzare a businessului a unui antreprenor local. Este evident că este un moment bun în piaţă, după mai mulţi ani în care criza a îngheţat tot şi aşteptările au fost trase în jos. Totuşi, printre cauzele din spatele vânzării poate fi faptul că antreprenorul a crescut businessul până la maximul la care îl putea duce. Este posibil ca el să vrea să pornească un alt business sau încă de la început să fi pornit la drum cu ideea vânzării. Vorbim şi de antreprenori care nu au suc­cesor“, spune analistul economic Aurelian Dochia.

Decizia de vânzare a antrepre­no­rilor români s-a întâlnit însă la jumă­ta­tea drumului cu apetitul investitorilor, care caută ţinte de achiziţii într-o pe­rioadă de supralichiditate şi bani ieftini.

Mai mult, România are avan­tajul că este o piaţă stabilă macroeco­no­mic şi geopolitic.

„Cred că motivul principal pentru creş­terea numărului de tranzacţii este pre­dictibilitatea macroeconomică mai bună. Este normal ca această situaţie să se reflecte şi în numărul de tranzac­ţii. Mai mult, cred că este doar înce­putul“, spune Laurenţiu Ispir, ma­na­ging director al casei de investiţii Oresa Ventures.

România a revenit pe radarele investitorilor anul trecut pentru prima dată după 2008. Piaţa locală rămâne în cărţi şi pentru anii următori pe piaţa de fuziuni şi achiziţii.

În România s-au încheiat anul trecut 119 tranzacţii, cu o valoare totală de 3,1 mld. euro, potrivit unui ra­port anual al Euromoney.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO