Companii

Anuarul Financiar 2014: O scânteie de speranţă pentru companiile de leasing

Citiţi o analiză complexă a pieţei de leasing în anuarul Financiar 2014, care apare cu Ziarul Financiar de luni 30 iunie

Citiţi o analiză complexă a pieţei de leasing în anuarul Financiar 2014, care apare cu Ziarul Financiar de luni 30 iunie

Autor: Ciprian Botea

27.06.2014, 00:03 147

Primul trimestru din 2014 a semnalat o revenire a pieţei leasingului financiar, care a raportat o creştere de două cifre comparativ cu ianuarie-mar­tie 2013, după o scădere de aproape 10% a volumului finanţărilor acordate de companiile de profil pe parcursul anului trecut.

Piaţa de leasing financiar a înregistrat în primul trimestru o creştere de 28% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la finanţări de 310 milioane de euro, fiind susţinută de finanţarea vehiculelor comerciale grele, a echipamentelor agricole şi industriale.

Autoturismele şi vehiculele comerciale au reprezentat 78% din piaţă (242 mil. euro), echipamentele 19% (59 mil. euro), iar imobiliarele au o pondere de doar 3% (9 mil. euro).

Creşterea din primul trimestru a revigorat speranţele jucătorilor din piaţă legate de relansarea industriei. Anul trecut, speranţele iniţiale de relansare a pieţei au fost infirmate pe fondul reaşe­zărilor prin care au continuat să treacă o parte din jucători şi al reducerii cu două cifre a businessului din imobiliare şi din sectorul echipamentelor.

Anul trecut, structura pieţei leasingului a rămas neschimbată faţă de 2012, iar toate cele trei segmente principale au fost afectate de scăderi. Finanţările pentru achiziţia de vehicule au cumulat 70% din total, echipamentele au atras un sfert din bani, iar pentru imobiliare au fost alocate patru procente din cele 1,2 miliarde de euro, potrivit ALB Leasing - asociaţia societăţilor financiare. Fi­nan­ţările auto au scăzut cu 8%, cele pentru echipamente cu 11%, iar cele imobiliare cu 10%.

Companiile de leasing financiar au recuperat anul trecut circa 3.000 de maşini şi peste 300 de echipamente de la clienţii care nu şi-au mai achitat ratele lunare şi au vândut în total 4.400 de bunuri din stocul de active recuperate, potrivit datelor agregate de ALB România (asociaţia societăţilor financiare).

Numărul vehiculelor şi echipamentelor recuperate a scăzut cu 43% şi respectiv 25% faţă de anul anterior. Aproa­pe 5.800 de bunuri fuseseră reposedate în 2012. Cel mai uşor se găsesc cum­părători pentru autovehicule, astfel că numărul bunurilor vândute pe această categorie a fost cu peste 700 mai mare decât cel al bunurilor recuperate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO