Companii

Anuarul ZF Construcţii & imobiliare 2016: cum arată topul firmelor de construcţii după zbuciumul de anul trecut

Anuarul ZF Construcţii & imobiliare 2016: cum arată...

Autor: Bogdan Alecu

08.08.2016, 00:04 1234

Un singur miliardar în lei şi schim­barea liderului între companiile antre­prenoriale după ce Hidro­construcţia a depăşit Bog’Art sunt două dintre cele mai importante evenimente care au marcat topul celor mai mari zece companii de construcţii din România după rezultatele din 2015.

Cele mai mari zece companii din construcţii au rulat anul trecut peste 4,3 mi­liarde de lei, în creştere de la 3,9 miliarde de lei în 2014, în timp ce profitul net cumulat a fost de aproape 172 mil. lei, dacă nu se iau în calcul pierderile înregistrate de Straco şi FCC Construccion, arată datele publicate în anuarul Construcţii & imobiliare 2016, care a apărut vineri 5 august pe piaţă.

Grupul austriac Strabag, care a lucrat pentru proiecte precum autostrada Deva - Orăştie sau cea mai înaltă clădire de birouri din Bucureşti, Sky Tower, a înregistrat anul trecut o creştere de 40% a cifrei de afaceri, la 1,05 miliarde de lei, revenind astfel la un business de peste un miliard de lei, după declinul de 27% înregistrat în 2014 raportat la 2013. Compania rămâne în continuare cel mai mare constructor prezent pe piaţa locală. 

Hidroconstrucţia şi-a majorat anul trecut vânzările cu aproape 50% faţă de 2014, până la 764 mil. lei (174 mil. euro), acesta fiind cel mai bun rezultat raportat de companie în ultimii patru ani. În perioada 2011-2014 compania de construcţii pierduse ju­mătate din business.

În 2011 compania figura pe primul loc în ierarhia celor mai mari constructori cu acţionariat românesc în funcţie de cifra de afaceri, cu peste 1 miliard de lei, dar ulterior rulajul a scăzut de la an la an, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.

Anul trecut Hidroconstrucţia a redevenit cel mai puternic antreprenor român din construcţii.

Aflaţi totul despre piaţa construcţiilor, dar şi despre real-estate în anuarul ZF Construcţii şi imobiliare care a apărut pe piaţă vineri 5 august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO