Companii

Au înviat: companiile controlate de salariaţi, mai profitabile

Sursa foto: Aerostar

Sursa foto: Aerostar

Autor: Andrei Chirileasa

01.03.2013, 00:08 6051

Cele mai mari companii de pe bursă controlate de vechile asociaţii ale salariaţilor (PAS) sau de manageri au înregistrat anul trecut creşteri semnificative ale profiturilor, iar acţiunile lor au intrat în atenţia investitorilor având printre cele mai mari creşteri.

Privatizate la mijlocul anilor '90 prin metoda MEBO, companii precum Compa Sibiu (CMP), Elecromagnetica Bucureşti (ELMA), Artego Târgu-Jiu (ARTE) şi chiar Aerostar Bacău (ARS) au reuşit să se menţină pe piaţă, să identifice oportunităţi noi de creştere şi au devenit mai profitabile, iar în următorii ani ar putea fi preluate de investitori strategici. Pentru fiecare exemplu de reuşită sunt însă zeci de exemple de companii privatizate către salariaţi care au ajuns în faliment.

Producătorul de benzi din cauciuc Artego Târgu-Jiu a fost revelaţia anului trecut pe bursă, acţiunile crescând de patru ori. Ieri a venit şi explicaţia: Artego a raportat pe 2012 un profit net de 11,7 mil. lei, de 2,7 ori mai mare decât în 2011. Producătorul de componente auto Compa Sibiu a anunţat tot ieri un profit de 22,5 mil. lei, în creştere cu 14% faţă de anul precedent.

Citiţi mai multe în ediţia de luni a ZF

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO