Companii

Autostrada Transilvania nu va fi gata până la sfârşitul lui 2012. Guvernul negociază cu Bechtel un nou grafic

Autostrada Transilvania nu va fi gata până la sfârşitul lui 2012. Guvernul negociază cu Bechtel un nou grafic

Autor: Dinca Thomas

01.05.2011, 14:36 1911

Ministerul Transporturilor şiCompania Naţională de Autostrăzi (CNADNR) au iniţiat negocieri cuBechtel pentru a decide un nou grafic al lucrărilor la AutostradaTransilvania, cu noi termene ce vor depăşi luna decembrie 2012,data limită luată în calcul până în prezent pentru finalizareaproiectului

Noul termen va fi stabilit lafinalul negocierilor dintre părţi, au declarat agenţiei MEDIAFAXsurse oficiale.

"În prezent, din cauzaconstrângerilor bugetare şi întârzierilor înregistrate în platalucrărilor efectuate în anul 2010, antreprenorul Bechtel a redusritmul lucrărilor şi efectivele desfăşurate pe şantier. MinisterulTransporturilor şi CNADNR au demarat negocieri pentru eşalonareaplăţii datoriilor, încadrarea în standardele de cost şi refacereaprogramului de lucrări. În măsura în care acestea vor fi rezolvate,se va putea stabili un nou grafic de lucrări şi noi termene definalizare", au arătat sursele.

Proiectul de construcţie aAutostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov - Borş, a început în2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde de euroacordat companiei americane Bechtel. Lucrările au fost întreruptela jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizareacontractelor încheiate de guvernarea precedentă. Ca urmare asistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii a fostprelungit cu un an, până în decembrie 2012.

Autostrada Transilvania esteproiectată pe o lungime totală de 415 kilometri, dar porţiuneaconstruită până în prezent cu finanţarea statului, la aproape şapteani de la lansarea proiectului, a depăşit cu puţin 10% din traseultotal.

Ministrul Transporturilor, AncaBoagiu, a declarat recent, într-un interviu pentru Ziarul Financiar în legătură cu AutostradaTransilvania, că nu există niciun ban pentru Bechtel,constructorul proiectului, cel puţin până în vară, la rectificareabugetară, astfel că lucrările pentru tronsonul Suplacu de Barcău -Borş (zona de nord-vest a autostrăzii) nu pot fidemarate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO