Companii

Bancherii Rothschild au pus ochii pe piata imobiliara

03.03.2005, 00:00 42

Compania multinationala Trigranit a anuntat realizarea unor investitii imobiliare de pana la 1,5 miliarde de euro pe piata romaneasca, devenind astfel cel mai important investitor si developer care activeaza in Romania.


Principalul proiect pe care Trigranit il are in vedere pentru Romania este realizarea centrului multifunctional Esplanada City Center, cu o suprafata totala de 700.000 de metri patrati, ce va cuprinde spatii de birouri, comerciale sau rezidentiale, dar va avea si o componenta culturala, materializata in muzee si spatii de recreere. Acesta va fi situat in zona Unirii, iar o data cu realizarea sa va echilibra balanta investitiilor imobiliare, orientata in prezent spre zona de nord a Bucurestiului.


"Dupa rezultatele pe care le-am obtinut in urma investitiilor din Budapesta si Bratislava, am decis sa investim si in potentialul pietei romanesti. Familia Rothschild va investi si direct in proiectul Esplanada City Center, pe langa investitia pe care a facut-o in Trigranit", a declarat Nathaniel Rothschild, unul dintre actionarii principali ai Trigranit. Nathaniel Rothschild face parte din celebra familie de bancheri cu acelasi nume, cu afaceri in domeniul serviciilor financiare si media.


Investitia totala in acest proiect este estimata la aproximativ un miliard de euro, fiind cel mai amplu proiect imobiliar de acest gen dezvoltat in Europa Centrala si de Est.


Esplanada City Center va cuprinde cea mai inalta cladire de birouri din intreaga zona, au apreciat reprezentantii companiei.


Actionarii Trigranit au fost implicati in constructia centrului londonez de afaceri Canary Wharf, cel mai mare proiect de acest gen din Europa, o investitie de aproximativ 5 miliarde de euro, precum si in dezvoltarea proiectului WestEnd din Budapesta. "Esplanada City Center va avea o anvergura de 3-4 ori mai mare decat a proiectului similar realizat in Budapesta", a mai spus Rothschild.


"Acordul preliminar pentru proiect a fost semnat anul trecut, negocierile aflandu-se in faza finala. Acordul privitor la parteneriatul public-privat va fi finalizat in cursul acestui an, iar in primavara urmatoare vom incepe lucrarile de constructie", a sustinut Todd Cowan, directorul general al Trigranit.


Autoritatile romane vor contribui cu terenul aferent proiectului, aflat in proprietatea Ministerului Transporturilor, a mai spus Cowan.


Avand in vedere anvergura proiectului, acesta va fi efectuat in mai multe etape, durata efectiva a con-structiei sale fiind estimata de Cowan de la 5 pana la 10 ani. "Termenul de recuperare al investitiei este de minimum 10 ani", a precizat oficialul Trigranit.


Grupul Trigranit are operatiuni in Romania la Cluj prin compania Polus Transilvania, care va realiza complexul comercial Polus Cluj, o investitie estimata la peste 100 mil. euro.


Printre planurile companiei pentru Romania se numara realizarea unor proiecte similare cu cel din Cluj in majoritatea oraselor mari, precum Brasov, Craiova, Pitesti sau Constanta. De asemenea, Trigranit intentioneaza sa realizeze si o statiune de 5 stele pe malul Marii Negre, dar oficialii companiei nu au oferit detalii.


TriGranit Development Corporation este o companie infiintata in 1997 prin fuziunea dintre compania ungara Granit Polus Investment and Development Corporation si gigantul canadian TrizecHahn. Trigranit este una dintre cele mai importante firme de investitii imobiliare din Europa Centrala si de Est, care are printre finantatori fondul de investitii AIG New Europe Fund, parte a grupului financiar american AIG, si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.


Compania are in portofoliu proiecte in valoare de peste doua miliarde de euro, dintre care a finalizat deja constructii de 600 de milioane de euro. In afara de Ungaria, TriGranit mai activeaza pe pietele din Slovacia, Cehia, Polonia, Slovenia si Croatia.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO