Companii

Băsescu: Începe să ne pară rău că nu am vândut acţiunile Petrom cu 0,33 lei. "Cât mai sunt acţiunile noastre?" La BVB preţul a ajuns la 0,3230 lei

Băsescu: Începe să ne pară rău că nu am vândut acţiunile Petrom cu 0,33 lei,şteptăm vremuri mai bune. La BVB preţul a ajuns la 0,3230 lei

Autor: Gabriel Pecheanu

10.08.2011, 18:53 1093

Şeful statului a afirmat, miercuri, la o întâlnire cupreşedintele Consiliului de Supraveghere Petrom, după ce i s-a spuscă o acţiune a companiei este acum cotată la 0,31 lei, că "începesă ne pară rău" că statul nu a vândut cu 0,33 lei peacţiune,adăugând că trebuie "să aşteptăm vremuri mai bune".

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit, miercuri, la PalatulCotroceni, pe Gerhard Roiss, preşedinte al Consiliului deSupraveghere Petrom, precum şi director general executiv al OMV, cucare a discutat despre cotaţiile pe bursă ale acestei companii."Felicitări pentru cifrele înregistrate de compania dumneavoastră",i-a spus şeful statului invitatului său.

Cei doi au discutat şi despre cotaţiile acţiunilor Petrom pebursă.
"Cât mai sunt acţiunile noastre?", a întrebat-o Traian Băsescu peMariana Gheorghe, director general executiv al Petrom, prezentă laîntâlnire.

La răspunsul acesteia că o acţiune Petrom este cotată la 31,80,şeful statului a replicat, zâmbind: "Începe să ne pară rău că nu amvândut cu 33. Să aşteptăm vremuri mai bune. Noi am refuzat 33 cândam vrut să vindem 10%".

Oferta de vânzare la bursă a 9,84% din acţiunile OMV Petrom(SNP), derulată în iulie, a eşuat deoarece investitorii au subscrismai puţin de 80% din titluri şi va fi reluată, probabil anulviitor.
Oferta ar fi fost cea mai mare din istoria Bursei de ValoriBucureşti şi s-a derulat printr-o metodă nouă pe piaţa de capitaldin România, preţul final urmând să fie anunţat abia la închidere.Statul a anunţat la început, un preţ maxim de 0,46 lei/titlu, iarcu câteva zile înainte de sfârşitul ofertei a stabilit un preţminim de vânzare, de 0,3708 lei/titlu.

Intermediarii ofertei au propus un preţ minim de 0,33lei/acţiune, cu 13% sub cotaţia bursieră a acţiunilor de lamomentul respectiv, însă Executivul nu a fost de acord cu aceastăvaloare.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la 26 iulie că a fost uneşec faptul că pachetul de 9,84% din acţiunile OMV Petrom nu a fostvândut, dar că decizia de a nu vinde sub preţul cerut a fost unapolitică, un semnal că România nu este de vânzare la "preţ descrap".

Compania OMV Petrom este controlată de grupul austriac de petrolşi gaze OMV, care deţine 51,01% din acţiuni. Printre ceilalţiacţionari se numără Ministerul Economiei, cu 20,63% din titluri, şiFondul Proprietatea (FP) - 20,11%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO