Companii

Bateriile vor incarca cifra de afaceri a Rombat pana la 36,6 mil. euro

Bateriile vor incarca cifra de afaceri a Rombat pana la 36,6 mil. euro

Rombat livreaza anual catre Dacia-Renault aproximativ 15% din totalul productiei in bucati

19.01.2007, 14:33 29

Compania Rombat din Bistrita, principalul producator autohton de baterii pentru autoturisme, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 36,6 milioane de euro, in crestere cu 11,8% fata de valoarea realizata anul trecut, cand acest indicator s-a cifrat la aproximativ 32,3 milioane de euro. "Realizarea estimarilor pentru acest an depinde mai ales de stabilitatea pretului si de accesibilitatea plumbului ca materie prima", a declarat pentru ZF Transilvania Ioan Repede, director general Rombat.
Potrivit acestuia, in 2006 cea mai importanta evolutie a cifrei de afaceri a fost inregistrata in a doua parte a anului, cand acest indicator a inregistrat o crestere de aproximativ 45%, fata de prima parte a anului trecut si cand cifra de afaceri a crescut cu 16,47%. "A doua parte a anului este de obicei mai buna, in domeniul nostru, deoarece in sezonul rece se inregistreaza cele mai importante vanzari. In plus, anul trecut am realizat evolutii de pana la 50% la vanzarile externe", a precizat Ioan Repede.
Conform datelor furnizate de conducerea companiei, in 2006 exporturile au reprezentat aproximativ 25% din cifra de afaceri a companiei, principalele destinatii externe fiind Franta, Portugalia, Belgia, Algeria, Republica Moldova, Bulgaria si Grecia.
Reprezentantii companiei au precizat insa ca evolutia inregistrata la export nu a fost o consecinta a colaborarii Rombat cu Dacia-Renault, ci ca urmare a cresterii cererilor din partea altor producatori europeni de automobile.
Compania Rombat este furnizor traditional pentru Dacia Logan, in 2005 investind aproximativ 2 milioane de euro in tehnologii pentru noile modele de baterii, cu aliaj din plumb - calciu, baterii ce vor fi folosite si la noul model Logan, pe motorina. Ioan Repede a precizat insa ca investitiile in noile baterii nu au fost facute in mod special pentru noile modele Logan, ci in urma cererilor de pe piata. Compania Rombat livreaza anual catre Dacia-Renault aproximativ 15% din totalul productiei in bucati.
Anul trecut, Rombat a avut bugetat un program de investitii de aproximativ 3 milioane de euro, orientate in principal inspre extinderea capacitatilor de productie si modernizarea retelei de distributie. Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii companiei, dupa privatizarea din 1990, in fabrica din Bistrita s-au investit peste 9,2 milioane de euro in retehnologizare.
Pe langa segmentul OEM (prima dotare), compania activeaza si pe piata bateriilor de inlocuire, unde, potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii firmei, detine o cota de 60%. In 2003, compania Rombat a demarat un plan de diversificare a activitatii, care in 2005 s-a concretizat in construirea unei reprezentante pentru autoturismele Volkswagen. Acesta a fost cel de-al doilea proiect de dezvoltare a domeniilor de activitate, dupa ce in 2003 firma Rombat a deschis un depozit pentru materiale de constructii. Numarul total de angajati este de aproximativ 522 de persoane.
Compania produce cinci marci de baterii (Tornado, Pilot, Cyclon-Calciu Magma si Terra), destinate atat atutomobilelor, autocamioanelor, cat si locomotivelor. Industria romaneasca de subansambluri auto a atras in ultimii ani investitii de ordinul sutelor de milioane de euro, pe masura ce producatorii vest-europeni de componente sunt constransi sa caute noi modalitati de a-si reduce costurile de productie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO