Companii

Bogaţii lumii vin către Est pentru a-şi cumpăra case de vacanţă atraşi de preţurile mai mici

În staţiunea Gstaad din Alpii elveţieni locuinţele de vacanţă se vând la preţuri între 12.000 şi 15.000 de euro pe metru pătrat

galerie foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

30.11.2013, 16:03 4385

Locuinţele de vacanţă au rămas unul dintre segmentele pieţei imobiliare cu un număr important de tranzacţii chiar şi în cele mai acute perioade ale crizei financiare din ultimii ani.

Cumpărătorii au rămas pe piaţă în condiţiile în care majoritatea sunt persoane cu venituri peste medie, care îşi permit să plătească 15.000 de euro pe metru pătrat pentru o vilă în Alpii elveţieni sau 5.000 - 6.000 de euro pe metru pătrat pentru o casă de vacanţă în staţiunile montane din Austria. Cei care au mai puţini bani pentru o achiziţie aleg ţările din fostul spaţiu comunist, precum Slovacia sau Bulgaria, aici preţurile fiind de câteva ori mai mici.

Locuinţele de vacanţă au rămas atractive pentru că aceste aceste achiziţii au şi o componentă investiţională. Practic, proprietarii îşi petrec câteva săptămâni pe an aici, iar în restul timpului închiriază locuinţele. Totodată, numărul tranzacţiilor a continuat să fie ridicat în condiţiile în care o parte din europenii loviţi de criză, care au renunţat la astfel de achiziţii, au fost înlocuiţi de investitori ruşi sau din Orientul Mijlociu.

„Destinaţiile de lux s-au dovedit cele mai rezistente la declinul pieţei imobiliare europene din ultimii ani, datorită unei baze diversificate de cumpărători şi creşterii numărului indivizilor cu averi financiare mari. Creşterea numărului de indivizi bogaţi a fost principalul motor pentru cererea de locuinţe în principalele staţiuni din Alpi“, potrivit studiului Candy GPS Autumn Report 2013 publicat de compania britanică de consultanţă imobiliară Savills.
 

Bogaţii lumii preferă staţiunile elveţiene

Chiar dacă preţurile solicitate de vânzători pentru locuinţele aflate în staţiunile montane nu au atins cotele uriaşe ale proprietăţilor de pe litoralul francez al Mării Mediterane sau din staţiunile montane din America de Nord, casele de vacanţă din Saint Moritz, Verbier sau Gstaad (toate aflate în Alpii elveţieni) se vând la preţuri între 12.000 şi 15.000 de euro pe metru pătrat.

Preţurile considerabil mai mari decât în alte staţiuni din Alpi reflectă profilul cumpărătorilor, dar şi poziţia relativ puternică a francului elveţian pe piaţa valutară. Aprecierea francului elveţian din anii de criză a făcut ca proprietarii de locuinţe din aceste staţiuni să aibă câştiguri mult peste simpla creştere a preţurilor imobilelor.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.11.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO