Companii

Chiriţoiu, Consiliului Concurenţei: In ultimul an vedem 40-50 de operatiuni de concentrare economica, jumatate fata de cat era inainte de criza

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei

Autor: Roxana Rosu, Cristina Bellu

27.05.2015, 10:40 223
Am intrat in Uniunea Europeana, avem stabilitate macro, inflatia s-a redus, cursul din ultimii zece ani este stabil. Lucrurile macro au in parte cel putin un fundament microeconomic. Evolutiile acestea se vad in numarul de concentrari economice, o scadere abrupta in ultimii ani, a spus Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, în cadrul  evenimentului Cei mai mari jucatori din economie 2015, organizat de Ziarul Financiar.

"Consiliul aproba 80-90 de concentrari economice, am scazut la jumatate in criza, acum incepem sa ne revenim. Trendul de usoara crestere va continua in viitor. In ultimul an vedem undeva la 40-50 de operatiuni de concentrare economica pe zona de energie, servicii financiare, real estate si o operatiune pe zona de comert alimentar, unde am fost mai reticenti".

Avem propriul clasament, ne uitam la cele mai importante sectoare din punct de vedere al conditiilor pentru dezvoltarea concurentei.

Avem sectoare cu concurenta intensa si preturi scazute fata de Uniunea Europeana. Avem sectoare care merg in general bine, telecom unde avem patru operatori, asta se vede la nivelul pretului, in zona de retail alimentar unde sunt multi jucatori in comparatie cu alte state din Uniune si am vrea sa ramana asa, sectorul bancar unde marjele erau foarte mari fata de alte state ale Uniunii. Avem si sectoare cu probleme, profesiile liberale, unde se incearca obtinerea unor profituri mai mari si cimentul, o piata concentrata in Romania, mai ales din perspectiva constructiilor.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO