Companii

Boom-ul imobiliar dubleaza veniturile firmelor de consultanta pe o piata ce tinde spre 50 mil. euro

Boom-ul imobiliar dubleaza veniturile firmelor de consultanta pe o piata ce tinde spre 50 mil. euro

Click pentru imaginea marita

07.05.2007, 15:06 21

Investitiile de miliarde de euro, prezenta unor investitori de talie mondiala, precum si faptul ca Romania reprezinta una dintre principalele tinte din regiune ale investitorilor in real estate sunt principalele argumente ale rezultatelor companiilor de pe piata locala.
Companiile de consultanta imobiliara lucreaza cu o marja de profit de aproximativ 20%, pe o piata ce tinde spre 50 de milioane de euro in acest an, accelerata de ritmul de dezvoltare imobiliara de pe intreg teritoriul tarii.
Real estate-ul autohton sta sa fiarba si asta nu se observa doar pe plan local, tinand cont de numarul important de investitori straini, care fie au inceput proiecte de sute de milioane de euro, fie tatoneaza piata in prezent cu proiecte de mai mici dimensiuni.
Intrati pe o piata noua, primele drumuri ale investitorilor sunt catre o firma de consultanta imobiliara si o casa de avocatura, ruta care poate fi parcursa si in sens invers, dinspre consultanti catre investitori.
"In primul rand trebuie facuta diferenta intre piata de consultanta imobiliara si cea a agentiilor mici sau a firmelor care fac speculatii pe piata. Pe piata de consultanta cu greu putem include 10 companii in momentul de fata. Valoarea totala a pietei in 2006 cred ca a ajuns la 35 de milioane de euro, iar in 2007 ar putea ajunge la 50 de milioane de euro", apreciaza Bogdan Georgescu, Managing Partner al firmei de consultanta imobiliara Colliers. Compania a obtinut in 2006 o cifra de afaceri de 11,9 milioane de euro si un profit de 2,83 de milioane de euro, fiind principalul jucator de pe piata locala de consultanta imobiliara.
Accelerarea pietei locale in 2006 a alimentat si afacerile Colliers, care au cunoscut o crestere de peste 100% anul trecut, de la 5,2 milioane de euro, in timp ce profitul a avansat cu peste 200%, de la 0,8 milioane de euro in 2005.
"Departamentul de inchirieri birouri este in continuare cel mai puternic din punct de vedere al veniturilor generate cu o cota de aproape 30%, urmat de vanzari terenuri si investitii (tranzactii cu imobile - n. red.). Departamentele de rezidential, retail, evaluarile, consultanta si industrialul au si ele insa un aport important", precizeaza Georgescu.
Consultantii de la Colliers au fost implicati anul trecut in sase tranzactii de mari dimensiuni, fiecare dintre ele cu o valoare de peste 20 de milioane de euro, estimarile pentru acest an indicand un numar de peste 15 tranzactii de aceasta amploare.
Profitul per angajat al companiei a fost de aproximativ 40.000 de euro, Colliers ajungand la un numar de 60 de angajati.
"Doresc sa trecem in acest an de 20 de milioane de euro in dreptul cifrei de afaceri si sa angajam inca 15-20 de oameni buni", spune reprezentantul Colliers.
Numarul doi pe piata locala de consultanta a fost anul trecut Eurisko, firma care la randul ei a reusit dublarea cifrei de afaceri in 2006.
Eurisko a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de 5,7 milioane de euro (20,2 mil. lei), dupa ce in 2005 compania a inregistrat venituri de 2,67 milioane de euro (9,7 mil. lei).
Profitul Eurisko in 2006 s-a apropiat de un milion de euro, dupa ce la nivelul anului 2005 acesta a depasit cu putin 500.000 de euro.
"La fel ca si anul trecut, ne propunem sa ne dublam cifra de afaceri, lucru care se intrevede a fi realizabil dupa cum a inceput acest an. Printre tintele pe care de asemenea le avem in 2007 este si dezvoltarea afacerilor in tara, acolo unde a inceput sa se manifeste un interes crescut din partea investitorilor si dezvoltatorilor", a declarat Radu Lucianu, Managing Partner al companiei.
Cea mai importanta tranzactie intermediata de Eurisko anul trecut a fost preluarea Millennium Business Center de catre fondul britanic de investitii European Convergence Property Company, intr-o tranzactie de peste 40 de milioane de euro.
"Anul acesta, am participat deja la tranzactia Cubic Center, achizitionata de fondul Fabian pentru 60 de milioane de euro, si preconizam ca pana la sfarsitul lui 2007 sa mai realizam cel putin doua astfel de tranzactii", spune Lucianu.
Companiile de consultanta imobiliara de pe piata locala au in general o marja de profitabilitate de aproximativ 20% din totalul veniturilor, exceptie facand companiile Regatta si Esop.
Regatta a obtinut pe intreg grupul de firme un profit de 1,2 mil. euro la o cifra de afaceri de 2,8 mil. euro, potrivit datelor furnizate de reprezentantii companiei, in timp ce Esop a inregistrat un profit de 0,34 mil. euro, la o cifra de afaceri de 0,55 mil. euro.
O cifra de afaceri de aproape 2,2 milioane de euro a obtinut si compania DTZ Echinox, care a obtinut un profit de 430.000 de euro in cursul anului 2006.
Un alt jucator important din sfera serviciilor imobiliare este compania Euroest, care a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de 1,5 milioane de euro si un profit de aproximativ 370.000 de euro.
Alaturi de Colliers, CB Richard Ellis sau DTZ, firme apartinand unor companii internationale active de mai multi ani pe piata locala, in ultimul an si-au facut intrarea si alte nume importante din piata de profil, precum Jones Lang LaSalle, Cushman & Wakefield sau Coldwell Banker.
Cushman & Wakefield a intrat pe piata locala prin preluarea companiei Activ Consulting, cu care colabora de mai multi ani, in timp ce Jones Lang LaSalle si Coldwell Banker au ales sa deschida birouri proprii, pornind de la zero.
Cushman & Wakefield are o prezenta globala si a inregistrat afaceri de 164 de milioane de lire sterline in 2005, in timp ce Jones Lang LaSalle a realizat la nivelul anului trecut un profit net de 176 de milioane de dolari.
"Credem ca o crestere a concurentei nu poate fi decat benefica pentru clienti, care se asteapta in permanenta la o calitate ridicata a serviciilor. Numarul mai mare de companii ne va motiva suplimentar pentru a ne indeplini strategiile pe care ni le-am propus si pentru a gasi noi solutii de imbunatatire a serviciilor pe care le oferim", apreciaza Lucianu de la Eurisko.
Profitul net per angajat depaseste in medie 20.000 de euro in anul 2006, tinand cont ca cei 272 de angajati ai companiilor care au furnizat date despre rezultatul financiar din 2006 au obtinut un profit total de sase milioane de euro.
Pe piata locala si-a facut intrarea de la inceputul acestui an si prima companie de consultanta imobiliara din tarile baltice, si anume Arco Real Estate Consulting, care are activitate pe pietele din Estonia, Letonia, Lituania, Ucraina si Bulgaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO