Companii

Bostina: Clientii nu mai platesc avocatii „cu ora”. Spun direct: Bugetul meu e atat. Te incadrezi sau nu?

Bostina: Clientii nu mai platesc avocatii „cu ora”. Spun direct: Bugetul meu e atat. Te incadrezi sau nu?
11.04.2010, 23:18 133

"Romania nu este o piata in care onorariile avocatilor sa fiecomparabile cu cele anglo-saxone, de 300-500 de euro per partenerpe ora. Nu este cazul - pot plati doar 2, 3 clienti aceste sume.Clientii sunt atat de diferiti incat in aceasta perioada o abordaregen «tariful nostru este atat» nu are relevanta. Clientii nu maicer onorarii orare, ci spun direct: Bugetul meu este atat. Teincadrezi sau nu?", spune Doru Bostina, care considera ca oasemenea abordare ii forteaza pe avocati sa fie mai eficienti.

Firmele de avocatura au trecut in 2009 de primul an mai dificildin ultima perioada. Cu toate acestea, scaderile de venituri nu aufost la fel de drastice ca in alte domenii de consultanta, iar oserie de firme au reusit chiar sa inregistreze cresteri. Bostina ainregistrat o scadere de sub 5% a incasarilor pe biroul dinBucuresti, pana la 10,6 mil. euro, dar spune ca per total,incasarile firmei s-au ridicat la 17 mil. euro, incluzand birouriledin tara si strainatate.

"Consider ca am avut noroc din doua puncte de vedere: am fostfoarte putin implicati in piata imobiliara si suntem destul dediversificati. Este adevarat insa ca nici nu am facut banii pe carei-au facut altii in real estate, in anii trecuti", mai spuneavocatul.

In schimb, o pondere importanta in veniturile din 2009 au avut-olitigiile (38%), proiectele de energie (10%) sau comunicatiile(9%), in timp ce zona corporate si cea a privatizarilor au generatmai putine contracte.

"Am mai acoperit cerinta de servicii juridice pe zona depost-privatizare si ajutoare de stat, dupa ce o serie de proiectes-au dovedit mai complicate decat se preconiza initial", a precizatavocatul.

Se muta intr-un nou sediu

Una dintre cele mai importante miscari ale Bostina si Asociatiiin acest an este mutarea intr-un nou sediu, de pe strada Jean LouisCalderon, in care investitia totala - achizitie plus renovare - s-aridicat la cinci milioane de euro.

"Luna aceasta incepem sa ne mutam in sediul nostru, in care vomavea spatiu pentru 210 posturi de lucru, excluzand secretarele.Reducerea de costuri va fi de circa 250.000-300.000 de euro pe an,in conditiile in care in sediile actuale ne-am mutat fix inainte deexplozia imobiliara, iar una dintre conditiile proprietarilor afost sa nu schimbam chiria."

Firma numara in prezent aproximativ 130 de avocati siconsultanti, dupa ce pe parcursul ultimului an "ritmul de plecarisi angajari a fost normal, am mai angajat si stagiari", spuneavocatul.

Printre cele mai importante contracte in care firma a fostimplicata in 2009 se numara asistarea firmei E.G. Energy laachizitia furnizorului de energie electrica EHOL Distribution sau aactionarilor Oltchim in procesul de achizitie a activitatii depetrochimie din cadrul Arpechim Pitesti.

Experienta din contractul de achizitie a Arpechim i-a recomandatpe avocatii de la Bostina intr-o alta posibila tranzactie pe piatade profil, cea prin care grupul Interagro al omului de afaceri IoanNiculae incearca sa cumpere combinatul chimic Doljchim, parte agrupului OMV Petrom.

Semne de revenire in fuziuni si achizitii

Piata fuziunilor si achizitiilor a dat in primul trimestru semnede usoara revenire, dar avocatii nu se gandesc deocamdata laintoarcerea perioadei de cresteri de 30-40% a veniturilor, inconditiile in care efectele crizei inca se simt in mediul privatlocal.

"Pentru 2010 avem un optimism moderat, in care ne propunemconsolidarea pozitiei pe piata si deschiderea a doua birouriteritoriale, in Bacau si inca un oras. Lunile ianuarie si februarieau fost comparabile cu cele din 2009. Suntem multumiti de o seriede proiecte mai mari pe care le avem in derulare", spuneBostina.

Avocatura de business reprezinta una dintre cele mai mari pietede servicii profesionale, in care firmele se lupta anual pentruonorarii de circa 200 mil. euro. Partenerii marilor firme de pepiata de profil pot ajunge la un profit anual de circa un milion deeuro. Cele mai mari firme continua sa fie ale unor avocati romani,dar cele aproximativ zece firme internationale prezente au inceputsa muste o cota importanta din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO