Companii

Britanicii de la Dawnay, Day construiesc un mall de 55 de milioane de euro la Baia Mare

11.05.2007, 21:10 22

Dawnay, Day PanTerra, parte a grupului britanic de investitii si servicii financiare "Dawnay, Day", va investi 55 de milioane de euro intr-un centru comercial si de divertisment la Baia Mare. Dawnay, Day PanTerra a cumparat prin intermediul Atrium Centers, un teren de 6 hectare in municipiul Baia Mare, iar lucrarile de constructie vor incepe cel tarziu in prima parte a anului viitor, inaugurarea mall-ului fiind estimata pentru aprilie 2009.
Cu aceasta investitie, valoarea totala a fondurilor atrase de grupul britanic in Romania a ajuns la 190 mil. euro, celelalte doua proiecte imobiliare de la Cluj si Arad, anuntate pentru urmatorii doi ani, fiind in valoare de 135 mil. euro.
"Proiectul de la Baia Mare va avea o suprafata construita de 50.000 de metri patrati din care o suprafata de 32.000 de metri patrati va fi inchiriabila. De asemenea, vor exista 1.000 de locuri de parcare, un hipermarket si opt sali de cinema", a declarat pentru ZF Transilvania Adina Calinescu, country manager Atrium Centers.
Cel mai important proiect al Dawnay, Day este la Cluj-Napoca, unde mall-ul va fi realizat pe amplasamentul fostei fabrici "Tricotaje Somesul" si va avea o valoare totala de aproximativ 85 milioane de euro. Dezvoltatorul acestui proiect va fi tot o companie joint-venture intre Dawnay, Day Pan Terra si Atrium Centers, noul complex imobiliar urmand sa se numeasca Atrium Center Cluj. Proiectul de la Cluj va include un hotel de patru stele, destinat mai ales oamenilor de afaceri, un business center cu o suprafata utila de 10.000 de metri patrati, dar si spatii comerciale pe o suprafata de aproximativ 32.000 de metri patrati. Atrium Center Cluj va dispune de asemenea, de 850 de locuri de parcare, opt sali de cinema, un club de fitness si o sala de bowling.
Reprezentantii Dawnay, Day au mai declarat ca lucrarile la proiectul din Cluj-Napoca vor fi demarate anul acesta in octombrie, urmand sa fie finalizate in primele patru luni din 2009. "Investitia de la Cluj este cea mai importanta dintre cele pe care intentionam sa le demaram pe piata locala. Credem ca acest oras are un potential de dezvoltare important", a precizat Adina Calinescu.
Proiectul de la Arad va presupune o investitie de aproximativ 50 de milioane de euro si va include un centru comercial cu o suprafata utila de aproximativ 30.000 de metri patrati. Grupul britanic a achizitionat deja in zona centrala a orasului Arad un teren, lucrarile la centrul comercial urmand sa inceapa anul acesta in august si sa fie finalizate la sfarsitul lui 2008.
Grupul britanic mai deruleaza proiecte imobiliare in Polonia, Ungaria sau Cehia. Anul trecut grupul britanic a achizitionat prin intermediul Dawnay Day Carpathian centrul comercial MacroMall din Brasov, contra unei sume de 19 milioane de euro, aceasta fiind prima achizitie a britanicilor pe piata locala. Atrium Centers este o companie cu capital britanic infiintata pentru administrarea si dezvoltarea proiectelor de pe piata romaneasca.
Grupul Dawnay, Day este prezent pe piata din 1928, are sediul la Londra, insa opereaza in Europa, India, Australia si Orientul Mijlociu. Grupul britanic activeaza in domeniul investitiilor imobiliare, managementul fondurilor de investitii si servicii financiare si detine active totale in valoare de peste 3 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO