Companii

Britanicii de la Westhill dezvolta cu 100 mil. euro cel mai mare mall din Ploiesti

Britanicii de la Westhill dezvolta cu 100 mil. euro cel mai mare mall din Ploiesti

Centrul comercial va cuprinde o zona extinsa de petrecere a timpului liber, accesele pe fiecare etaj vor fi in exterior, iar scarile rulante ce vor face legatura intre etaje vor pleca dintr-o piateta din centrul mall-ului.

16.10.2007, 21:08 113

Centrul comercial, denumit Magnolia Center, va avea o suprafata de 120.000 de metri patrati, care va cuprinde si zone de petrecere a timpului liber. "Finantarea proiectului din Ploiesti va fi facuta din credite bancare, precum si de catre fondul britanic de investitii Lewis Charles Securities. Constructia centrului comercial va fi inceputa anul viitor in aprilie si va fi finalizata la sfarsitul anului 2009 - inceputul anului 2010", a declarat pentru ZF Andrei Panculescu, directorul comercial si de achizitii al biroului din Romania al Westhill. Singurul centru comercial din Ploiesti este Grant Center Ploiesti, detinut de firma Winmarkt.
Orasul Ploiesti este unul dintre cele mai industrializate orase din Romania, cu o rata scazuta a somajului cuprinsa intre 3-5%, situatie care atrage dezvoltatorii de centre comerciale in cautare de locatii cu o putere ridicata de cumparare. Astfel, in ultimul an au fost anuntate alte trei centre comerciale, Tiago Mall (dezvoltat de irlandezii de la Mivan), Perla Shopping Center (investitie a grupului israelian W-GO) si Euromall (dezvoltat de un grup de firme controlat de oameni de afaceri israelieni si francezi).
Compania Westhill, care a intrat pe piata romaneasca anul trecut, si-a schimbat strategia initiala, care implica dezvoltarea de cladiri de birouri, in prezent tinta principala a britanicilor fiind centrele comerciale si proiectele rezidentiale.
"Acum suntem in faza realizarii proiectului de executie a centrului comercial din Ploiesti pentru a obtine autorizatiile de la primarie, urmand ca ulterior sa incepem procesul de inchiriere a spatiilor din centrul comercial", spune Panculescu.
Pentru acest proiect, Westhill a infiintat compania Retail Park Magnolia, care a fost achizitionata de fondul de investitii britanic Lewis Charles in luna august pentru 6,7 milioane de euro. Ulterior, Retail Park Magnolia a achizitionat cu 6,3 milioane de euro terenul de 10 hectare pe care urmeaza sa fie dezvoltat centrul comercial.
Centrul comercial va cuprinde o zona extinsa de petrecere a timpului liber, accesele pe fiecare etaj vor fi in exterior, iar scarile rulante ce vor face legatura intre etaje vor pleca dintr-o piateta din centrul mall-ului.
"Noile centre comerciale, mall-uri sau retail park-uri ar trebui sa aiba mai multe zone verzi si sa depaseasca conceptul de 'cutie', care este preponderent intalnit pe piata locala. Cele mai bune exemple pentru aceste noi concepte le putem vedea pe pietele din Spania, Germania, Marea Britanie, Portugalia si chiar si in noile spatii date in folosinta in ultimii ani in Europa Centrala si de Est", explica Panculescu.
Westhill lucreaza cu firma britanica de arhitectura Benoy, pe partea de project management colaboreaza cu britanicii de la Gleeds, pe segmentul de audit tehnic si de mediu cu WSP (Marea Britanie), precum si cu firmele de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield si King Sturge.
Westhill va incepe anul viitor constructia pentru un alt centru comercial intr-un oras din provincie, in care va investi circa 40 de milioane de euro.
Piata de retail din Romania nu e competitiva in prezent, pentru ca nu sunt suficiente branduri pe piata, iar preturile sunt mai ridicate decat in Austria sau Ungaria, potrivit reprezentantilor Westhill. In momentul in care vor fi destule spatii comerciale vor veni tot mai multi retaileri, vanzarile vor creste, iar chiriile vor scadea, ceea ce va permite comerciantilor sa fie mai competitivi.
Firma de consultanta financiara si dezvoltare imobiliara Westhill administreaza patru fonduri private de investitii, avand activitati in Marea Britanie si pe pietele emergente din Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO