Companii

Bulgaria inregistreaza cel mai lent ritm de crestere economica

11.08.2008, 18:18 14

Economia Bulgariei a crescut cu 6,3% in cel de-al doilea trimestru al anului, inregistrand cel mai lent ritm de crestere din al treilea trimestru al anului 2007 incoace, conform declaratiilor ministrului bulgar al economiei si energiei, Petar Dimitrov, scrie Bloomberg.
Economia de 40 mld. dolari (25,85 mld. euro) a Bulgariei si-a pierdut din avant, dupa cresterea de 7% din primele trei luni ale anului, cea mai ridicata din ultimii trei ani, inregistrata dupa ce producatorii de automobile din Vest si-au mutat productia in zona balcanica pentru a profita de impozitele mici si de forta de munca ieftina.
Bulgaria, cel mai sarac membru al Uniunii Europene, care are un PIB pe cap de locuitor egal cu 37% din media Uniunii Europene, se bazeaza pe investitii si pe dezvoltarea economica pentru a creste nivelul de trai in fostul stat comunist. Populatia de 7,7 milioane de locuitori depinde de cresterea economica din statele UE, unde pleaca 60% din exporturile Bulgariei.
"Economia continua sa creasca cu o rata de peste 6%, lucru pe care il consider un semn pozitiv, care arata ca Bulgaria nu a fost inca puternic afectata de criza globala a creditelor", a declarat Dimitrov. "Economia este indeosebi dirijata de consum."
Cresterea economica pe intreg anul se va afla in intervalul 6,2% - 6,5%, fiind sprijinita de revenirea productiei agricole de anul acesta, anul trecut agricultura fiind afectata de con-ditiile nefavorabile ale vremii. Productia agricola a crescut cu 2% in cel de-al doilea trimestru, aratand primele semne de revenire dupa un declin de 1,6% din trimestrul anterior si o scadere de 36,4% din cel de-al patrulea trimestru al anului trecut.
Serviciile au inregistrat de asemenea o incetinire, cresterea acestui sector ajungand la 5,7%, dupa o crestere de 8,3% in trimestrul trecut, in timp ce productia industriala a crescut la 8,4% in al doilea trimestru.
Exporturile au crescut cu 13,5% in cel de-al doilea trimestru, dupa cresterea de 9,2% in cele trei luni anterioare, in timp ce cresterea importurilor a ajuns la 15,6% de la 5,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO