Bunuri de larg consum

Majorarea pretului la inghetata a ridicat incasarile Alpin

12.09.2008, 17:11 72

Producatorul inghetatei Alpin, a treia mare companie de pe piata locala de profil, si-a crescut vanzarile in primele opt luni ale anului cu 10-15% fata de aceeasi perioada din 2007, crestere datorata in special majorarii pretului produselor din portofoliu cu 12% in cursul anului.

"O parte din cresterea costurilor am suportat-o noi, cealalta parte am transferat-o consumatorilor prin majorarea preturilor cu 12%", a spus Ioan Istrate, proprietarul companiei Alpin 57 Lux. In acest an, producatorii alimentari de pe piata romaneasca au inregistrat cresteri insemnate ale costurilor cu utilitatile si materiile prime utilizate, lucru care a generat intr-o anumita masura majorarea inflatiei.

"In acest an, cea mai mare crestere de costuri, de aproximativ 70%, a fost la uleiurile vegetale (din nuca de cocos). Au mai fost cresteri importante la costurile cu combustibilul, cu utilitatile", a precizat Istrate.

In cazul inghetatei, un produs cu o sezonalitate foarte ridicata, lipsa caniculei in aceasta vara a determinat o dinamica modesta a consumului de inghetata in acest an fata de 2007. Potrivit unor producatori, piata inghetatei a stagnat in 2008 la nivelul de anul trecut.

Alpin a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 14,4 mil. euro, in crestere cu 33% fata de anul anterior, conform datelor raportate de companie la Ministerul de Finante. In acelasi timp, profitul net al producatorului s-a redus la jumatate, de la 1,6 mil. euro in 2006 ajungand anul trecut la 0,8 mil. euro.

Istrate spune ca, in acest an, se asteapta la o stagnare sau chiar la o crestere usoara a profitului companiei sale.

Infiintata in anul 1994, compania cu sediul in Sebes (judetul Alba) are o capacitate de productie de 50 de tone pe zi, fabrica fiind functionala sapte luni pe an datorita sezonalitatii ridicate a produselor, potrivit datelor furnizate anul trecut de Alpin 57 Lux. Astfel, aproximativ o jumatate din cele 300 de persoane care lucreaza pentru companie sunt angajati sezonieri. Istrate a mai spus ca a investit pana in prezent peste 20 mil. euro in aceasta afacere si ca printre planurile companiei se numara si demararea exporturilor.

Alpin este in prezent al doilea mare producator roman de inghetata, dupa Betty Ice.

Cel mai mare jucator pe piata locala de profil, dupa valoarea vanzarilor, este compania Nestle Ice Cream. Lupta pentru primul loc pe piata este insa foarte stransa, distanta dintre primii trei jucatori - Nestle, Betty Ice si Alpin - la nivelul valorii afacerilor anuale ale acestora, fiind foarte mica.

Recent, Nestle a anuntat relocarea fabricii sale de inghetata din Romania in Bulgaria.

Piata locala a inghetatei este estimata la 100-110 mil. euro, valoare ce nu include vanzarile din canalul HoReCa.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO