Companii

C&W Echinox: România, printre ultimele locuri în Europa la densitatea spaţiilor comerciale

C&W Echinox: România, printre ultimele locuri în Europa...

Autor: Roxana Rosu

16.11.2017, 10:56 410

România avea la finele primului semestru un stoc de retail modern de 3,56 milioane de mp, din care centrele comerciale reprezintă 57%, piaţa locală  situându-se printre ultimele poziţii între tarile europene din punct de vedere al densităţii de spaţii comerciale la mia de locuitori, potrivit unui studiu C&W Echinox.

Centrele comerciale însumau în iunie aproximativ 2,05 milioane mp, iar restul spaţiile moderne era impartit între parcuri de retail (34%) şi galerii comerciale (9%). 

În ceea ce priveşte densitatea centrelor comerciale, media din România este de 104 mp/ 1000 de locuitori, sub alte ţări europene.

Cea mai mare densitate se regăseşte în Norvegia (921 mp), urmată de Estonia(656 mp) si Luxemburg (522 mp), la polul opus fiind Grecia (56 mp / 1.000 locuitori).

”Activitatea de dezvoltare a centrelor comerciale a fost afectata de competitia in continua crestere, de schimbarea comportamentului consumatorului si, bineinteles, de cresterea retailului online. Cu toate astea, centrele comerciale nu dispar din peisajul retailului modern, ci cauta sa evolueze si sa se adapteze la cerintele consumatorilor, la crearea unui mediu atragator si inspirational, un mediu care nu poate fi reprodus in mediul online”, arată studiul C&W Echinox.

Cerintele tot mai complexe ale consumatorilor, nevoia de spatii atragatoare si mediul diversificat in care isi pot face cumparaturile si a-si petrece timpul liber, au condus la necesitatea de a se crea spatii moderne si reimprospatate. Lipsa locatiilor disponibile pentru noi dezvoltari si riscul de a se implica in constructii noi au incurajat dezvoltatorii si proprietarii sa extinda si sa remodeleze centre comerciale deja existente. prin crearea unui mix de chiriasi atractiv si divers, in functie de cerintele si nevoile consumatorilor.

Mai mult decat atat, spatiile de tipul mixed use au prins teren, in contextul in care un numar tot mai mare de oameni cauta un stil de viata de tipul “live-work-play”. Astfel, in ultimul timp, spatiile comerciale au fost din ce in ce mai mult integrate in dezvoltari mixte, care cuprind si componente de rezidential sau office.

Stocul total de centre comerciale din Europa a crescut cu 2,9% în perioada S1 2016 – S1 2017, ajungand la finalul lunii iunie 2017 la 160 milioane mp. Cu toate ca, per total, Europa de Vest reprezinta 68% din stocul total de centre comerciale, in prima jumatate a anului activitatea de dezvoltare a fost dominata de Europa Centrala si de Est, fiind livrati aproximativ 825.000 mp de spatii comerciale. Europa de Vest a inregistrat livrari de 344.000 mp in S1 2017.

Livrarile de centre comerciale din prima jumatate a anului 2017 au insumat 1.2 milioane de mp, reprezentand o scadere cu 11% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Cu 566.000 mp finalizati, Turcia a fost cea mai activa, reprezentand 48% din totalul livrarilor, fiind urmata de Rusia cu 186.000 mp si Italia, cu 107.000 mp.

Momentan, aproximativ 6.8 milioane de mp de centre comerciale moderne aflate in constructie sunt asteptate a fi livrate in urmatoarele 18 luni. Comparativ cu aceeasi perioada a anului 2016, volumul este cu 16% mai scazut. Din totalul planificat spre livrare, 4.1 milioane de mp de centre comerciale sunt in Europa Centrala si de Est.

Cushman & Wakefield Echinox este unul dintre cei mai activi consultanti imobiliari pe segmentul de retail. Per total, in prima parte a anului 2017, departamentul de retail al C&W Echinox a intermediat tranzactii de inchiriere in suprafata de aproximativ 15.000 mp in Bucuresti si in tara. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO