Companii

Campanie ZF „Şcoala într-un singur schimb în Bucureşti“. Şcoala Gimnazială nr. 280 face educaţie în trei schimburi de trei decenii: „Nu avem niciun semn din partea primăriei. Noi am trimis multe notificări, dar concret nu s-a făcut nimic până acum“

Campanie ZF „Şcoala într-un singur schimb în...

Autor: Alexandra Matei

30.01.2024, 00:06 1112

Şcoala Gimnazială nr. 280 din sectorul 5 al Capitalei este o şcoală supraaglomerată, situată în cartierul Ferentari, între blocuri, o şcoală de care primăria de sector şi autorităţile au uitat şi în care s-a păstrat învăţatul în trei schimburi de mai bine de trei decenii  În prezent, circa 1.650 de elevi învaţă în trei schimburi acolo, cu ore de 40-45 de minute şi pauze de cinci minute.

„Se învaţă în trei schimburi aici de când eram eu eleva acestei şcoli“. Acesta a fost răspunsul directorului Şcolii Gimnaziale nr. 280 din Bucureşti, din sectorul 5, atunci când a fost întrebat de cât timp învaţă cei peste 1.600 de elevi după un program de şcoală care se deru­lează pe repede înainte, în trei schimburi, cu ore de 40-45 de minute şi pauze de cinci minute.

„Şcoala Gimnazială nr. 280 învaţă în trei schim­buri de dinainte de Revoluţie – atunci, ţin minte că am avut chiar şi program de patru schimburi. Şcoala aceasta a fost mereu supraaglomerată. Sălile de clasă sunt puţine, copiii sunt mulţi, iar în sectorul 5 nu s-au mai construit şcoli noi. La acest mo­ment nu avem niciun semn din partea primă­riei legat de rezolvarea acestei probleme. Planuri sunt, dar concret nu s-a făcut nimic până acum. Noi informăm constant autorită­ţile şi am trimis mai multe notificări către pri­mă­rie. Aşteptăm să ne şi întâlnim şi să vedem cum şi dacă se poate schimba ceva la această şcoală“, a spus pentru ZF prof. Violeta Elena Filip, director al Şcolii Gimnaziale nr. 280 din Sectorul 5. Aceasta este realitatea pe care o trăiesc zi de zi elevii şi pofesorii Şcolii Gimnaziale nr. 280 din sectorul 5 al Capitalei – o şcoală supraaglomerată, situată în cartierul Ferentari, între blocuri, o şcoală de care primăria de sector şi autorităţile au uitat şi în care s-a păstrat, de mai bine de trei decenii, învăţatul în trei schimburi.

Şcoala Gimnazială nr. 280 din Bucureşti are în prezent circa 1.650 de elevi care vin la ore în trei schimburi. Elevii din schimbul unu şi schimbul al doilea, transmite conducerea şcolii, au ore de curs de 40 de minute, o sin­gură pauză de zece minute şi restul pauzelor de cinci minute. Cei care intră în schimbul al treilea au ore de 45 de minute şi pauze de cinci minute.

Unitatea şcolară, după cum spun repre­zentanţii acesteia, are 64 de clase şi 29 de săli de curs. Însă, pentru efectivul de elevi pe care şcoala îi are în acest moment, spaţiul este insuficient şi nu le permite acestora să înveţe într-un singur schimb sau măcar în două.

Mai multe detalii pe www.zfcorporate.ro

„Vom funcţiona în trei schimburi până la remedierea situaţiei privind spaţiul fizic, adică până când va avea loc extinderea clădirii actuale sau identificarea unui alt sediu“, a mai adăugat directorul unităţii de învăţământ.

O parte dintre elevii înscrişi la Şcoala Gimnazială nr. 280 din sectorul 5 al Capitalei sunt repartizaţi, din anul şcolar trecut, la sediul Electromagnetica de pe Calea Rahovei 266-268, situat la 700 de metri de şcoală, se arată pe site-ul unităţii de învăţământ şi într-o hotărâre postată pe site-ul primăriei de sector.

Astfel, în prezent, în sediul Electomagnetica învaţă şapte clase pregătitoare şi trei clase a III-a în schimbul unu, în timp ce alte patru clase a III-a şi cinci clase a IV-a intră în schimbul al doilea.

Însă, în sediul central al unităţii şcolare, restul elevilor continuă să meargă la ore în trei schimburi. Repartizarea publicată pe site-ul şcolii mai arată că în schimbul unu învaţă nouă clase I şi şapte clase a II-a, în schimbul doi intră o singură clasă a II-a, o clasă a IV-a, şase clase a V-a şi şapte clase a VI-a, în timp ce în schimbul trei învaţă elevi din opt clase a VII-a şi şase clase VIII-a.

Metoda repartizării elevilor în alte sedii pe care Primăria Sectorului 5 o aplică nu este valabilă doar pentru această şcoală. Aceeaşi situaţie, însă din pricina unor renovări care încă nu au început şi pe care primăria de sector nu ştie când le va demara şi, respectiv, finaliza, este şi la Şcoala Gimnazială I. G. Duca din Sectorul 5 al Capitalei.

Elevii acestei şcoli merg şi ei la ore de câteva luni bune în trei locaţii diferite. Peste 400 dintre elevii acestei şcoli au ore în clădirea de birouri One Cotroceni Park, iar restul sunt relocaţi la Şcoala Gimnazială nr. 128 şi la o altă unitate din acelaşi sector, situată pe strada Ioviţă nr. 11.

În Capitală sunt mii de elevi care continuă să înveţe după un program care nu seamănă mai deloc cu cel pe care ar trebui să îl aibă. Cei mai mulţi elevi au ore de 40 de minute şi pauze de cinci minute, dar sunt şi unele şcoli care au stabilit ore de curs şi pauze cu durate diferenţiate, astfel că o oră poate dura chiar şi 35 de minute.

Ziarul Financiar a scris de la începutul lunii ianuarie despre cum mai mult de 2.000 de elevi înscrişi la patru dintre şcolile din sectorul 6 învaţă în trei schimburi. Ei ar fi trebuit, potrivit unui anunţ făcut de primăria de sector în toamna anului trecut, să revină în băncile unităţilor de învătământ de care aparţin dupa vacanţa de iarnă, adică din 8 ianuarie 2024. Dar acest lucru nu s-a întâmplat.

În sectorul 6 sunt cinci unităţi de învăţământ în reabilitare, iar fosta Şcoala 164, actuala Sf. Calinic de la Cernica, se află în acest proces de câţiva ani buni deja, elevii săi fiind găzduiţi de Şcoala „Adrian Păunescu“ din acelaşi sector.

Şi în sectorul 3 se practică învaţatul în trei schimburi. Mai mult de 2.500 de elevi de la Şcoala nr. 195 Hamburg din acest sector au acest program, cu ore care durează 40 de minute şi cu pauze de cinci minute. Acolo, corpul B al şcolii este în proces de reabilitare, cu termen de finalizare în februarie 2024.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO