Companii

Când vom ajunge să mâncăm din super şi hipermarketuri legume cultivate în proporţie de peste 90% în România

Când vom ajunge să mâncăm din super şi...

Autor: Gabriel Razi

03.03.2013, 13:45 671
Companiile din România importă în fiecare an legume de aproximativ 150-200 milioane de euro, ceea ce înseamnă aproximativ 10-20% din valoarea producţiei medii de legume de pe piaţa locală. Cantităţile importate ajung pe rafturile din retailul modern dar şi în pieţele tradiţionale mai ales în perioadele din afara sezonului agricol, atunci când numai fermierii cu solarii încălzite pot livra. Totuşi, ponderea importurilor în totalul pieţei poate fi şi mai mare având în vedere că importatorii de legume au fost acuzaţi în mai multe rânduri de evaziune fiscală iar autorităţile se luptă de ani buni să ţină în frâu vânzările la negru de pe această piaţă.

Un element ce poate duce la diminuarea importurilor este creşterea producţiei locale de legume. Avansul producţiei stă însă în investiţiile făcute de fermieri în spaţii de producţie protejate în condiţiile în care perioadele de extrasezon sunt cele care trebuie acoperite. Valoarea producţiei de legume s-a ridicat anul trecut la 2,6 miliarde de euro, în creştere cu 23% faţă de 2011.

Citiţi articolul integral pe zfcorporate.ro


 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO