Companii

Capitala a ajuns sa detina mai mult de 50% din piata auto locala si nu este afectata de importurile de second-hand

Capitala a ajuns sa detina mai mult de 50% din piata auto locala si nu este afectata de importurile de second-hand
16.04.2009, 18:37 90

Vanzarile de autoturisme din Bucuresti au ajuns sa detina mai mult de jumatate din piata totala, in contextul in care in restul tarii importurile de masini second-hand au afectat puternic piata masinilor noi.

In primul trimestru al acestui an inmatricularile de autoturisme noi din Capitala au atins un volum de 17.309 de masini, in conditiile in care la nivel national totalul a fost de 29.121 de automobile potrivit statisticilor Directiei Regim Permise si Inmatriculare a Vehiculelor din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, adica aproape 60% din total, in conditiile in care in Bucuresti locuieste aproximativ 10% din populatia tarii.
In 2008, in Bucuresti s-au inmatriculat 56% din totalul autoturismelor la nivel national, in timp ce in 2007 acestea erau putin peste 50%. "Este normal ca piata auto din Bucuresti sa inregistreze o scadere mai mica in ultimele luni deoarece este cea mai mare in raport cu restul tarii. In plus, puterea de cumparare in Capitala este peste media tarii si este normal ca aici vanzarile de masini sa scada mai putin in raport cu piata totala", a spus Constantin Stroe, vicepresedintele Automobile Dacia, care mai detine si functia de presedinte al Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM).
 
Doar 6% din masinile la mana a doua, inmatriculate in Bucuresti
Piata importurilor de masini la mana a doua din Europa de Vest nu a influentat semnificativ vanzarile de autoturisme din Capitala.
Din cele 76.788 de autoturisme second-hand importate in primul trimestru, 4.302 au fost inmatriculate in Bucuresti, adica mai putin de 6%. In comparatie, in primul trimestru din 2008 din cele 45.716 de masini second-hand, 5.683 au fost inscrise in circulatie in Capitala, adica mai mult de 12%.
Topul celor mai bine vandute masini in 2008 nu difera foarte mult de piata totala. Cea mai vanduta marca auto este tot Dacia, cu 20.147 de autoturisme, dar in scadere cu aproape 20% in comparatie cu anul anterior, in timp ce pe locul intai in cazul brandurilor de import nu este Volkswagen, care este pe locul sapte cu 6.307 de masini, ci Ford, cu 8.334 de unitati, in crestere cu 10%, urmat de Opel, cu 7.486 de autoturisme.
In Bucuresti au fost inmatriculate anul trecut si cele mai scumpe masini din Romania. Dintre cele 26 de modele Bentley noi, 16 s-au inmatriculat in Capitala, 16 din cele 26 de automobile Ferrari, patru din sapte Lamborghini, singurul Maybach si noua dintre cele 12 modele Rolls Royce.
 
Mai multi dealeri, mai multe masini
Cota de piata de aproape 60% a Capitalei este sustinuta si de retelele de dealeri. In conditiile in care in majoritatea oraselor din tara fiecare marca dispune de un showroom si un service, in Bucuresti exista pentru marcile de volum un dealership pentru fiecare zona si in plus exista acoperire pentru toate marcile, de la Dacia la Ferrari, Maserati sau Rolls Royce.
Parcul auto din Capitala a inregistrat in 2008 o crestere de 20%, la peste 1,2 milioane de autovehicule, valoare aferenta unui grad de motorizare de 600 de masini la 1.000 de locuitori, similara cu media din Franta sau Ger-mania. In 2007 gradul de motorizare era de putin peste 500 de masini la 1.000 de locuitori. La nivelul autoturismelor, numarul acestora a crescut cu aproape 15%, la 985.730 de unitati.
Parcul auto national a ajuns la finele anului trecut la 5.072.405 de autovehicule, in crestere cu 12,6% fata de anul trecut, potrivit statisticilor Directiei Regim Permise si Inmatriculare a Vehiculelor. Astfel, gradul de motorizare al tarii a crescut la 238 de masini la mia de locuitori, fata de cel de 167 de masini in anul anterior.
Din totalul vehiculelor din parcul auto, peste patru milioane de unitati erau autoturisme, valoare din care reiese ca unul din cinci romani detine o masina.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO