Companii

Care sunt cele mai mari salarii ale şefilor unde statul este acţionar

Autor: Adelina Mihai

13.07.2013, 19:47 1635

Un şef al unei instituţii sau companii unde statul este principalul acţionar câştigă peste 10.000 de euro pe lună, de zece ori mai mult decât preşedintele şi premierul. Guvernul pregăteşte însă o nouă lege a salarizării care, susţin iniţiatorii, va introduce criterii de performanţă în salarizarea celor plătiţi de stat, fără însă a schimba ceva din situaţia descrisă mai sus.

În forma actuală a legii, care stabileşte salariile bugetarilor pe o scală de la 1 la 15 (în care 1 este valoarea salariului minim pe economie şi cel mai mic salariu din sistem), se prevede o plafonare a primelor şi a sporurilor în cuantum de până la 30% din salariul de bază. Ar fi pentru prima oară când, printr-o lege de salarizare a bugetarilor, s-ar evalua performanţa angajaţilor asemenea practicilor din mediul privat.

Până în prezent, „bonusurile“ luate de bugetari constau într-o serie de sporuri negociate la nivel de ramură (cum erau, de exemplu, celebrele sporuri de antenă sau de zâmbet etc.) şi aşa se face că în unele situaţii salariul unui ministru este mai jos decât cel al unui funcţionar, o realitate care de-a lungul vremii a fost criticată, inclusiv în mediile academice, pentru că ea nu este stimulativă nici pentru unii, nici pentru alţii.

Însă situaţia este şi mai interesantă când vine vorba de alte instituţii care în felul lor sunt independente, au buget propriu şi nu apelează la fondurile publice, dar aparţin statului. În această situaţie sunt instituţii precum CEC Bank, Eximbank, Banca Naţio­nală, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară sau compa­niile de stat precum este Tarom, unde managerii au salarii de zeci de mii de euro pe lună (chiar dacă în unele cazuri instituţiile au pierderi), dar pentru care legea salari­zării nu se aplică.

 

Cele mai mari salarii ale şefilor din instituţii de stat

 

Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank

Salariu estimat: 20.000 – 30.000 de euro/lună

         Radu Graţian Gheţea, bancherul care câştigă cel mai mare salariu din cadrul unei instituţii de stat, conduce CEC Bank din 2007, aflată pe locul patru în topul celor mai mari bănci locale anul trecut, cu active de 26,7 mld. lei şi o cotă de piaţă de 7,4%.

 
 
 
 

Traian Halalai, preşedintele Eximbank

Salariu estimat: 20.000 – 26.000 euro/lună

Traian Halalai este preşedintele Eximbank din 2012, când Banca Naţională l-a autorizat să ocupe funcţia deţinută anterior de Ionuţ Costea, căruia nu i s-a mai prelungit mandatul. El conduce o bancă aflată anul trecut pe locul 21 (dintr-un total de 40 de bănci locale), cu active de 3,9 mld. lei şi o cotă de piaţă de 1%.

 

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale

Salariu estimat: 15.000 -16.000 de euro/lună

       Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, are un salariu estimat de 16.000 de euro (valoarea acestuia nefiind publicată în declaraţia de avere). Vicepreşedinţii BNR câştigă, în medie, câte 13.000 de euro pe lună.

 
 

Dan Radu Ruşanu, preşedintele Autorităţii pentru Supraveghere Financiară

Salariu: 14.000 de euro/lună

       Dan Radu Ruşanu, unul dintre liderii puternici ai PNL care a preluat şefia noii Autorităţi de Supraveghere Financiară (ASF), câştigă câte 14.000 de euro/lună. Autoritatea pe care o conduce Ruşanu preia sub administrare piaţa de asigurări, piaţa de pensii private şi piaţa de capital.

 
 

Edouard Heinzmann, CEO al Tarom

Salariu: 10.000 de euro/lună

Belgianul Christian Edouard Heinzmann, care a preluat în luna noiembrie a anului trecut conducerea operatorului aerian de stat Tarom, are un salariu lunar de 10.000 de euro net pe lună, acesta fiind cel mai bine plătit manager dintr-o companie de stat aflată în subordinea unui minister. Şi CFO-ul privat la Tarom, Michael Moriaty, câştigă câte 7.500 de euro net pe lună, în timp ce membrii consiliului de administraţie şi-au stabilit indemnizaţii nete lunare de câte 2.000 de euro pe lună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO