Companii

Casa la tara: un business de un miliard neafectat de criza

30.07.2009, 17:48 65

Locuintele construite in mediul rural si in zonele peri-urbane, o piata care atrage investitii anuale de 1-1,5 mld. euro, au generat venituri ridicate in primul semestru al anului pentru producatorii si distribuitorii de materiale de constructii, chiar daca per total piata constructiilor a scazut cu circa 30%, potrivit managerilor care au participat la sesiunea ZF Expert, pe tema "Cum relansam economia". Banii adusi de romanii care muncesc in strainatate si tendinta romanilor de a se muta in afara aglomeratiei din orase au fost principalii factori care au condus la dezvoltarea locuintelor in mediul rural.

"Piata locuintelor din mediul periurban si rural va continua sa se dezvolte, pentru ca s-a extins nesustinut, in functie de fondurile pe care le-au avut cei interesati sa-si construiasca o casa. Populatia Bucurestiului va continua sa creasca si avand in vedere ca in centrul orasului nu mai este loc pentru dezvoltare, romanii se vor orienta catre periferie", spune arhitectul Cristi Cocioba, directorul executiv al Bancii de Informatii in Constructii, Arhitectura si Urbanism (BICAU), care reprezinta o interfata intre proiectanti si distribuitorii de materiale de constructii. Piata constructiilor ar putea sa scada anul acesta la circa 10-11 mld. euro, cu 30-40% mai putin fata de nivelul de 14,3 mld. euro cat a fost anul trecut, insa nivelul investitiilor in locuinte in regie proprie nu va fi la fel de afectat.

"Abia in urmatorii doi-trei ani piata constructiilor va reveni pe crestere, cele mai afectate fiind acum sectorul comercial si industrial, unde proiectele au fost blocate", spune Madalina Dumitru, directorul de marketing al producatorului de structuri metalice Ruukki Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO