Companii

Cât câştigă şefii şefilor celor mai mari companii din România

Cât câştigă şefii şefilor celor mai mari companii din România

Cât câştigă şefii şefilor celor mai mari companii din România

Autor: Andrei Chirileasa

04.05.2012, 00:09 9101

Gerhard Roiss, CEO-ul grupului austriac OMV şi şeful Marianei Gheorghe (CEO-ul Petrom), a câştigat anul trecut peste 1,8 milioane de euro din salariu şi bonusuri, iar Andreas Treichl, şeful grupului Erste care are în portofoliu cea mai mare bancă românească, a încasat 1,7 milioane de euro, potrivit rapoartelor anuale ale celor două grupuri. Gerhard Roiss conduce şi Consiliul de Supraveghere al Petrom, compania care exploatează resursele de ţiţei ale României şi are circa 40% din piaţa locală de carburanţi, în timp ce Treichl are sub coordonare 20% din activele sistemului bancar românesc.

Carlos Goshn, şeful grupului Renault, care controlează producătorul de automobile Dacia, a câştigat anul trecut 4,5 milioane de euro, de trei ori mai mult decât şeful France Telecom, Stephane Richard, care decide şi în privinţa operaţiunilor Orange din România. Mai bine plătit este însă şeful producătorului de medicamente francez Sanofi, cu venituri de peste 7 mil. euro în 2011.

Orice decizie a acestor executivi se răsfrânge şi asupra operaţiunilor celor mai mari companii româneşti, pe care ei le controlează, şi pot afecta mii de locuri de muncă. Pe de altă parte, banii cheltuiţi de români în consum contribuie la rezultatele financiare ale companiilor pe care ei le conduc şi, implicit, la bonusurile pe care ei le obţin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO