Cât costă compania înlocuirea unui angajat care pleacă

5 mar 2016 Ziarul Financiar

Costul pe care o companie îl are cu în­lo­cuirea unui angajat care pleacă este de 12 - 18 salarii ale respectivului job, indi­fe­rent dacă este vorba de CEO sau de femeia de ser­viciu, conform unei statistici a Hay Group.

Practic, compania pierde un an sau mai bine, în termeni de productivitate. Nu este vorba numai de costurile efective ale anga­jării, ci şi de perioada până la anga­jarea unui om nou, dar şi timpul de adaptare a nou­lui angajat. Datele oficiale sunt destul de vagi, in­di­când undeva între 3 şi 5 mi­lioa­ne de oameni care au plecat să lucreze în alte ţări; practic vor­bind, este vorba de o for­ţă de muncă egală cu cea care lucrează acum în ţară. Iar una din problemele ma­jo­re legate de emi­graţie este pierderea de com­petenţă pe care a înregistrat-o România.

„Transferăm o parte din venitul na­ţio­nal în străinătate prin această mişcare, prin ce­darea meseriaşilor şi care au fost pre­gătiţi aici. Este un fenomen care nu poate fi sto­pat“, spune profesorul univer­sitar Mircea Coşea. Iar problemele nu se opresc numai la competenţe. Alexandru Rizea, directorul general al producătorului de mobilier Le­met, resimte fluctuaţia de personal, care a fost în compania pe care o conduce, până în 2014, de 6%.

„În 2015 a crescut foarte mult. Toţi angajaţii care au părăsit firma au plecat în Anglia şi Germania. Asta e tendinţa. Munca se vinde şi se cumpără, sistemul de valori sociale face ca percepţia despre muncă să difere de la generaţie la generaţie, de la persoană la persoană. Ce e de făcut? Marketing intern în fecare organizaţie, dar şi la nivel naţional“, spune Rizea.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.02.2016

 
Cuvinte cheie:
angajat
, inlocuire
, plecare
, costuri
, salarii
, statistica
, productivitate
, generatie
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide