Companii

Cat costa sa cumperi teren langa Capitala si sa construiesti o casa cu trei dormitoare: 70.000 euro

Cat costa sa cumperi teren langa Capitala si sa construiesti o casa cu trei dormitoare: 70.000 euro
13.07.2009, 00:00 1393

Costurile pentru achizitia unui teren de 300-500 de metri patrati intr-o comuna din judetul Ilfov precum Dascalu sau Clinceni si constructia unei case din caramida cu trei dormitoare pe acest lot se ridica la circa 70.000 de euro, arata o analiza a ZF pe baza informatiilor din piata.
Preturile terenurilor din Bucuresti si din imprejurimi au scazut cu circa 40-50% fata de valorile de la jumatatea anului trecut, iar noile preturi pot fi de asemenea negociate in limitele a 20-30% cu proprietarii care sunt cu adevarat interesati sa vanda in aceasta perioada.
Pe site-urile agentiilor imobiliare care intermediaza tranzactii cu terenuri pot fi gasite oferte la 30-40 de euro/metrul patrat, la care aplicand un discount de 30% obtinut in urma negocierii, putem obtine un lot de 300-500 de metri patrati, suficient pentru o casa cu o gradina medie, la un pret de circa 10.000 de euro.
In ce priveste constructia, firmele de profil si-au adaptat, de asemenea, ofertele. Astfel, intr-un buget de 60.000 de euro, creditul maxim care poate fi garantat prin programul "Prima casa", poate fi realizata o casa cu trei dormitoare.

Ce se poate construi cu 60.000 de euro
"La preturile actuale, putem construi o casa cu o suprafata de 120 de metri patrati, cu instalatii, dar fara avize si racorduri la utilitati, intr-un buget de 60.000 de euro. Avand terenul, putem construi un living cu bucatarie open-space si o baie la parter, iar la etaj doua dormitoare si un alt grup sanitar. Daca am construi casa pe un singur nivel, in banii acestia am putea face chiar trei dormitoare", a declarat Nicu T., directorul unei firme de constructii cu rulaj de 2 milioane de lei in 2007, potrivit site-ului Ministerului de Finante.
Calitatea finisajelor pentru aceasta locuinta ar fi "de la mediu spre mediocru", potrivit constructorului, in timp ce peretii ar fi construiti din caramida, cu o grosime de 25 de centimetri.
Cu 70.000 de euro poate fi cumparat un apartament vechi cu doua, maxim trei camere intr-un cartier precum Colentina sau Drumul Taberei din Bucuresti, in timp ce in blocurile noi din aceleasi cartiere acesta este pretul mediu al apartamentelor cu doua camere.

Solutii ieftine
O solutie chiar mai ieftina de constructie a anuntat recent compania Arcelor Mittal Construction, care realizeaza case pe structura metalica de la un pret de cel putin 400 de euro/metrul patrat, cu finisaje de calitate medie, fara bransamente la retelele de utilitati. Constructia unei case in afara Bucurestiului este mai ieftina, tinand cont de pretul terenului, dar distanta fata de oras creste costurile legate de transport si timpul petrecut in trafic.
Urmatoarea alternativa in materie de preturi ale terenurilor sunt loturile de la marginea orasului - Prelungirea Ghencea sau Pipera - cu preturi in jurul valorii de 100 de euro/metrul patrat. La un lot de 300 mp, costul terenului urca pana la 30.000 de euro.
"Am avut un client care voia urgent sa vanda in Pipera, pe Iancu Nicolae, si a venit cu un pret de 80 de euro/metrul patrat. Cand semna actele in curte mai avea patru potentiali clienti la poarta", spune Valentin Ilie, CEO al firmei de consultanta si borkeraj imobiliar Coldwell Banker.

Scump, in centru
Cu cat te apropii mai mult de centru, creste si pretul terenurilor. Tinand cont de preturile solicitate pe site-urile agentiilor imobiliare in zona Brancoveanu metrul patrat de teren pentru casa costa 500 de euro, in zona Aviatiei 750 de euro, iar in Baneasa poate sari de 1.000 de euro.
Programul "Prima casa", prin care Guvernul garanteaza creditele bancare, nu se adreseaza persoanelor care doresc sa isi construiasca locuinta in regie proprie, ci doar celor care vor sa cumpere servicii de la firme specializate, care "vor putea sa plateasca statului contributiile, salariile, taxa pe valoarea adaugata", au precizat reprezentantii Guvernului.
Cu alte cuvinte, un proprietar de teren care doreste sa construiasca o casa pe acel lot ar putea contracta un credit garantat de stat cu conditia ca o firma de constructii specializata sa ofere garantii ca banii vor fi folositi pentru realizarea lucrarilor de constructie a locuintei intr-un timp determinat.

Ce casa poate fi construita cu 60.000 de euro

  • Avand terenul, poate fi realizata o casa cu o suprafata construita de 120 mp;
  • Constructia poate cuprinde living plus doua dormitoare pentru constructiile cu etaj, in timp ce in casele pe un singur nivel pot fi facute trei dormitoare;
  • Pereti din caramida cu o grosime de 25 cm;
  • Finisaje de nivel "mediu spre mediocru";
  • Instalatii interioare, dar fara bransare la utilitati;
  • Fara costuri de proiectare si autorizare.

Sursa: constructorii  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO