Companii

Cât costă un cal în România? Cei mai scumpi ajung la preţul unui Maserati

Cât costă un cal în România? Cei mai scumpi ajung la...

Autor: Gabriel Razi

11.02.2013, 18:57 17965
Preţurile cailor pe piaţa locală pleacă de la 1.000 euro şi pot ajunge şi până la 100.000 euro/exemplar în cazul cailor folosiţi în concursurile de sărituri peste obstacole, spune Tiberiu Hermenean, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor Particulari de cal Lipiţan, o organizaţie a proprietarilor de cai din România.

“Dacă este vorba despre un cal de târg valoarea lui este undeva între 2.000 şi 10.000 lei. Preţurile cailor de rasă variază foarte mult în funcţie de vârstă, dacă este vorba despre un mascul sau despre o femelă sau dacă respectivul animal este talentat şi poate fi folosit în competiţii. Preţurile pentru un cal de rasă încep de la 1.000 de euro şi pot ajunge chiar şi la 100.000 euro pentru un cal de sărituri”, a explicat Tiberiu Hermenean, care deţine o herghelie de aproximativ 30 de exemplare de cai din rasa Lipiţan.

El spune că preţul cailor de rasă este dat de rezultatele exemplarelor în competiţiile sportive, similar cu modul în care se calculează valoarea de transfer a fotbaliştilor. “Acum doi ani s-a vândut o pereche de cai cu 74.000 de euro. Exemplarele făceau parte din echipa de echitaţie a României”.

Crescătorul adăugă că în cazul rasei Lipiţan preţul mediu al unui exemplar variază între 20-30.000 de euro.

Industria locală a cărnii este zguduită în prezent de un scandal ce s-a declanşat în urmă cu trei zile atunci când grupul agroalimentar Findus a acuzat procesatorul francez de carne Spanghero că le-ar fi livrat lasagna ce conţinea carne de cal în timp ce etichetele arătau că aceea carne ar fi în realitate de vită. La rândul lor francezii de la Spanghero au reacţionat spunând că nu au nicio vină în acest scandal şi că vinovaţi sunt furnizorii cărnii-materie primă, în speţă două abatoare din România.

Caii de rasă nu ajung în mod normal pe liniile de producţie ale abatoarelor, acestea aprovizionându-se de la micii fermieri. Reprezentanţii unui procesator local de carne de cal au explicat recent pentru ZF că animalele sacrificate sunt cele considerate ca având probleme: animalele cu un picior rupt, caii bătrâni, cei care nu trag la jug sau cei nărăvaşi.

România avea la sfârşitul anului 2011, cu un total de 600.000 de capete, cel mai mare număr de cai dintre toate economiile din Uniunea Europeană, arată datele Food and Agriculture Organisation din cadrul ONU. După primele nouă luni ale acestui an numărul de cai din România a coborât la 592.000 de capete.

Pe locul al doilea în UE cu un efectiv de 490.000 de capete se află Germania, iar pe a treia poziţie a podiumului cu un total de 420.000 este Franţa.

 

România conduce topul

Top cinci ţări din UE în funcţie de numărul de cai

Ţara                Numărul de cai (sute de mii)

România           600

Germania         490

Franţa              420

Marea Britanie  385

Italia                300

Sursa: FAO

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO