Companii

Cât costă un loc într-o tabără de schi pentru copii în staţiunile montane din România

Cât costă un loc într-o tabără de schi pentru copii în staţiunile montane din România

Autor: Mirabela Tiron

14.11.2010, 23:51 698

Florin Andrei, care are 12 ani experienţă ca instructor de ski,organizează în sezonul acesta de iarnă nouă serii de tabere de skipentru copii în Sinaia, din decembrie până la sfârşitul luniiaprilie.

Andrei deţine compania Sport la Monitori din Sinaia, înfiinţatăvara aceasta, însă experienţa sa în domeniu este mult mai vastă. În1999 Florin Andrei punea bazele unei şcoli de schi prin compania LaMonitori, ulterior cooptând specialişti în mai multe sporturialpine: snowboard, mountain-bike, ski, trekking, pentrudifersificarea serviciilor oferite. "În 2009, am decis să neconcentrăm mult mai mult pe organizarea de tabere pentru copii,care reprezintă acum peste jumătate din activitatea noastră. Neconcentrăm şi pe lecţii individuale de ski, organizarea deevenimente outdoor, drumeţi, alpinism", a spus Andrei.

Numărul de copii diferă de la o tabăra la alta, însă întotdeauna seschiază în grupe de maxim 6 copii cu un monitor, grupele fiindformate în funcţie de vârsta şi de nivelul de ski al copiilor,potrivit lui Florin Andrei.
Sport la Monitori lucrează cu şase instructori de schi. Costul uneitabere de schi de o săptămână La Monitori este de 1.295 lei (308euro). Acest preţ include şase ore de lecţii de ski pe zi, cazareîn pensiune de trei stele în centrul staţiunii Sinaia, trei mese pezi, precum şi accesul la patinoar, la piscină, şi diverse jocuri decabană.
În staţiunea Straja din judeţul Hunedoara, Mihaela Huda,administratoarea unei vile şi a unei cabane spune că se aşteaptă caîn tabăra de schi pe care o organizează să se înscrie aproape 100de copii, pe fondul cererii în creştere pentru lecţiile deschi.
"Cererea pentru taberele de schi este mare, dar şi garanţiile pecare trebuie să le dăm părinţilor care îşi trimit copiii în tabărăsunt mari. Lucrăm cu opt instructori de schi", spune Mihaela Huda,fiica proprietarilor companiei Vest Week-End, care a obţinut anultrecut o cifră de afaceri de 195.450 de euro şi un profit de 2.500euro, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.
Compania operează o vilă cu 24 de locuri de cazare şi o cabană cu34 de locuri de cazare chiar în apropiere de pârtia PlatoulSoarelui (700 de metri). Pe lângă serviciile de masă şi cazare,compania mai închiriază şi echipament de schi, organizează o şcoalăde schi, dar şi tabere pentru copii.

Peste 300 de euro pe săptămână costă un loc în tabăra deschi
"Taberele de schi sunt doar un pachet turistic al companieinoastre", precizează ea. O tabără de schi pentru copii costă 1.335de lei (317 euro), cu cazare în cabana Platoul Soarelului şi 1.685lei (401 euro) cu cazare în vila Platoul Soarelului. În primul caz,doar lecţiile de schi costă 55 de lei pe zi, echipamentul de schi20 de lei, transportul cu teleschiul 36 de lei, iar serviciile decazare şi masă 80 de lei pe zi.
În cazul în care în tabăra de schi organizată iarna aceasta s-arînscrie 100 de copii, compania Vest Week-End ar putea obţineîncasări de cel puţin 31.800 de euro, potrivit calculelor ZF, ceiau în considerare tariful practicat de companie. "În preţultaberei intră cazarea, echipamentul de schi, lecţiile de schi şitransportul pe teleschiul Platoul Soarelului", potrivit MihaeleiHuda. În staţiunea Straja, situată în judeţul Hunedoara, suntamenajate cinci pârtii de schi.

650 de monitori

În România sunt în prezent aproape 650 de monitori de schi, dincare 450 sunt membri ai Asociaţiei Monitorilor Profesionişti deSchi din România (AMPSR), potrivit lui Codru Popescu, preşedinteleAMPSR, asociaţie care organizează şi cursuri de schi şi care oferăşi certificare de instructor.
"Formarea în meseria de monitor de schi şi snowboard se desfăşoarăîn patru etape, pe parcursul a 550 de ore de pregătire teoretică şipractică. Costurile pentru cursul de monitor schi (categoria 4,adică prima etapă) şi examinarea se ridică la 850 lei (202 euro)",a declarat Codru Popescu. El a mai spus că monitorii de schi suntplătiţi pe oră, iar sumele sunt negociabile în funcţie deexperienţa, vechimea în muncă a monitorului. Potrivit jucătorilordin piaţă, un monitor din categoria doi câştigă între 100 şi 120 delei (29 euro) pe oră. Cea mai înaltă recunoaştere a unui monitorimplică intrarea în categoria unu. Instructorii de schi pot fiîncadraţi în patru categorii, de la instructori începători (gradulpatru) până la cei avansaţi (gradul unu), potrivit AMPSR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO