Companii

Cati straini se trateaza anual in clinicile romanesti

Cati straini se trateaza anual in clinicile romanesti

Strainii vin pentru tratamente stomatologice pe piata locala datorita preturilor de patru ori mai mici fata de restul tarilor europene

01.11.2009, 23:14 123

In conditiile in care sistemul sanitar se confrunta cu problemegrave de finantare, iar clinicile private nu au forta necesarapentru a se promova in afara, turismul medical ramane accesibiltarilor europene dezvoltate precum Germania sau Franta sau statelorasiatice.
"In 2008 pe teritoriul tarii noastre au fost acordate serviciimedicale unui numar de 1.622 de persoane asigurate pe teritoriulaltor state membre ale Uniunii Europene sau din Europa Centrala side Est, iar in primul trimestru al anului 2009 au fost acordateservicii medicale unui numar de 132 de persoane", au spusreprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate(CNAS).
In 640 dintre cazuri, serviciile medicale au fost achitate integralde straini, iar in celelalte cazuri au fost decontate in bazacardului european de asigurari sociale de sanatate. Celor 1.600 deoameni raportati la CNAS se adauga peste 8.500 de straini raportatide principalele clinici private, ceea ce duce numarul total injurul a 10.000 de oameni.
In Cehia spre exemplu, numarul strainilor care se trateaza este increstere, de la 69.000 in 2007 la 79.000 in 2008, potrivit datelorde pe site-ul firmei de cercetare PMR Publications. Cei mai multipacienti au venit din Slovacia, circa 20%, si au solicitattratamente scumpe precum transplanturile. Pe de alta parte, circa88.700 de cehi s-au tratat in afara, costurile fiind estimate lacirca 14,3 mil. euro.

La privat, strainii vin la recomandareaprietenilor
"Anul trecut in jur de 13% din pacienti au fost straini. Este vorbasi de expati, si de persoane care sunt in trecere prin tara, dar side oameni care au venit sa se trateze special la noi", a spusCatalin Popa, CEO al spitalului Euroclinic. La sfarsitul anuluitrecut, in cadrul Euroclinic erau 50.000 de pacienti, ceea ceinseamna ca circa 6.500 de straini au fost tratati in spital.
"In tarile asiatice de obicei se manifesta puternic turismulmedical. La nivelul Europei se practica intre tarile UniuniiEuropene. De exemplu persoane din Olanda care merg in Germania dincauza listelor lungi de asteptare sau persoane care merg din Angliapentru tratament in Franta si Germania", afirma Popa.
Printre cazurile recente de straini care au venit la Euroclinic senumara o persoana din SUA, care la recomandarea unei prietene si-apus o proteza de genunchi, sau o alta persoana din Canada care abeneficiat de o proteza de sold. Popa spune ca in Canada listele deasteptare sunt foarte lungi. De la un prim contact cu medicul panala o operatie de punere a protezei dureaza un an. Tratamentulpentru o proteza de sold se ridica la 4.000 de euro, din care 1.500de euro reprezinta proteza in sine. "In viitor nu cred ca se vapractica in Romania turismul medical de o scala serioasa", maispune Popa.

Circa 20 de straini se trateaza zilnic laprivat
Majoritatea clinicilor private din Bucuresti trateaza straini, inprincipal expati care lucreaza la companii multinationale. "Cred cain jur de 20-30 de straini se trateaza zilnic. Sunt in generalexpati sau oameni care sunt in trecere prin tara sau au o urgenta",spune Mihail Marcu, presedintele retelei de clinici MedLife.
In cadrul retelei Centrul Medical Unirea (CMU) din cei aproximativ75.000 de abonati, peste 1.000 sunt expati. Sergiu Negut,directorul executiv al CMU, spune ca Romania nu are niciun avantajin atragerea de straini, tarifele low-cost practicate bazandu-se peo infrastructura slaba.
"Sunt trei factori pentru care alte state sunt destinatii de turismmedical. In primul rand sunt destinatii turistice, cum este cazulstatelor din sud-estul Asiei. In al doilea rand au dezvoltatspitale private la nivel occidental, iar tarifele sunt la ofractiune din cele europene. Iar pe de alta parte, corpul medicalrobust este scolit in universitati occidentale", afirmaNegut.
Pe de alta parte, o categorie speciala o reprezinta serviciilestomatologice, multi straini, in special romani plecati in afara,vin in tara pentru tarifele mici. "Exista trei tipuri de pacienti:romanii plecati care vin sa se trateze, strainii care locuiesc aicisi strainii care vin pentru turism dentar", spune Vlad Naicu, unuldintre proprietarii MG Medical, retea de clinicistomatologice.
El spune ca de cand suntem in UE, majoritatea firmelor de asiguraridin afara deconteaza facturile romanesti. Strainii vin pentrutratamente stomatologice pe piata locala datorita preturilor depatru ori mai mici fata de restul tarilor europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO