ZF 24

CE Oltenia: Împărţirea hidro/cărbune/nuclear, un nonsens energetic

CE Oltenia: Împărţirea hidro/cărbune/nuclear, un...

Autor: Roxana Petrescu

20.01.2014, 21:54 1794

Complexul Energetic Oltenia, companie cu venituri bugetate pentru 2014 de peste 1,1 miliarde de euro care asigură 20% din producţia de energie a României, spune că niciodată o termocentrală nu va putea concura cu o hidrocentrală, realizarea unui mix de energie fiind o condiţie esen­ţială pentru menţinerea a 19.000 de locuri de muncă direct şi a altor 200.000 de slujbe indirect.

În timp ce în Italia Enel are un mix de producţie, iar în Cehia CEZ înglobează energie nucleară cu termo, în Româ­nia CE Oltenia trebuie să se bată de la egal la egal cu Hidro­electrica şi Nuclearelectrica. Planul de a obţine un mix energetic este tot mai departe în contextul în care toţi marii producători de energie de stat au fost sau vor fi listaţi la Bursă.

„Este absolut iraţional să stau în piaţă şi să concurez cu Hidroelectrica. Acolo curge apa, eu am mii de oameni în mine. Da, aş vrea să se rupă Hidroelectrica, aş vreo o hidrocentrala ca Lotru. Noi trebuie să funcţionăm în bază (constant - n.r.), iar vârfurile trebuie acoperite cu hidro. Ar trebui să fie 3-4 astfel de companii care să concureze între ele“, spune Laurenţiu Ciurel, directorul general al CE Oltenia.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO