Companii

Cea mai mare tranzactie din servicii medicale: Advent a batut palma pentru 80% din Centrul Medical Unirea si pregateste investitii de 30 de milioane de euro

Cea mai mare tranzactie din servicii medicale: Advent a batut palma pentru 80% din Centrul Medical Unirea si pregateste investitii de 30 de milioane de euro
18.02.2010, 00:00 293

Fondul de investitii Advent, prezent in zona de sanatate prinintermediul producatorului de medicamente LaborMed Pharma, intrapentru prima data pe clinici private si preia 80% din actiunileCMU, companie activa intr-un sector cu perspective de cresteresigure.

In cadrul tranzactiei au vandut atat fondatorul Wargha Enayati,44 de ani, care pastreaza 20% din actiuni, cat si fondul deinvestitii 3i, care iese in acest fel din afacere.

Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, insa, potrivitunor surse apropiate afacerii, deal-ul ar fi de peste 30 demilioane de euro. Evaluarea companiei s-a facut pe baza unuimultiplu EBITDA ajustat si care este de sub 6 mil. euro. Tranzactiapresupune atat o parte cash, cat si o majorare de capital.

"CMU a capatat dimensiuni foarte mari si simteam ca pentrudezvoltarea companiei intrarea unui fond de investitii ar fi ceamai buna varianta care sa sustina cresterea", a spus Enayati. El aprecizat ca firma avea cash si acces la finantare, dar ca nu erausuficiente.

Tranzactii de peste 50 mil. euro cu cliniciprivate

"Dezvoltarea cu Advent va fi diferita de cea pe care am avut-ocu 3i. Nu o spun nici in sens pozitiv, nici in sens negativ, spundoar ca va fi diferita. Atat Mid Europa (un alt fond de investitiiinteresat de companie - n.red.), cat si Advent au venit cu oviziune diferita. Hotararea a fost foarte dificila. Diferentelefinanciare nu au fost mari", mai spune fondatorul clinicilorCMU.

Negocierile pentru vanzarea companiei au fost demarate in urmacu cinci luni, cand 3i a anuntat ca este interesat de vanzareaactiunilor detinute. Fondul de investitii intrase in actionariatulCMU in 2007, cand a preluat 49% din titluri de la Wargha Enayatipentru 10-15 mil. euro. La vremea respectiva deal-ul cu 3i a fostprintre primele pe piata pe profil, iar la o valoare estimata de 15mil. euro pentru 49% din titluri, compania era evaluata atunci lacirca 30 mil. euro.

Sprecomparatie, in prezent, valoarea clinicilor fondate de WarghaEnayati este aproape dubla, potrivit estimarilor ZF, care iau incalcul un pret de 30-40 mil. euro pentru un pachet de 80% dintitluri.

Serviciile medicale private raman printre domeniile prioritarede investitii ale fondurilor, deoarece cresterile sunt asiguratechiar si in aceasta perioada, ca si marjele de profit.

Preluarea CMU continua in acest fel seria tranzactiilor inceputaanul trecut in aceasta industrie, cand in actionariatul MedLife aintrat minoritar un fond de investitii al Société Générale pentrucirca 20 mil. euro.

Advent investeste de multi ani pe piata locala, iar de zona desanatate este legat prin producatorul Terapia, afacere din care aiesit in 2006, iar mai recent prin LaborMed, prin care a finalizatalte doua deal-uri: preluarea Ozone si a 12 branduri de la companiaclujeana PlantExtrakt. Advent mai are in portofoliu producatorii demateriale de constructii Deutek (fosta Düfa Romania) si CeramicaIasi.

Recent, CMU anuntase ca dupa finalizarea tranzactiei va investicirca 20 mil. euro in extinderea retelei atat greenfield, cat siprin achizitii. Ieri Wargha Enayati, care nu paraseste conducereacompaniei, a spus ca suma va urca la 30 mil. euro in urmatorii doiani.

"Am facut si greenfield, si achizitii, si vom continua sa facem.In vara anului 2011 vom finaliza un spital cu 100 de paturi dupainvestitii estimate la 12 mil. euro intr-o prima faza", a spusEnayati, care a nu a dorit sa spuna ce specializare va aveaspitalul.

Cifra de afaceri a companiei a atins anul trecut circa 69,5 mil.lei (16,5 mil. euro), in crestere cu 72% comparativ cu 2008.Enayati afirma ca in urmatorii cinci ani afacerile companiei voratinge 45-50 mil. euro. "In conducere nu se modifica nimic. Sefulsunt si voi ramane eu", a spus Enayati. La inceputul lui 2009, CMUavea in jur de 500 de angajati, potrivit informatiilor anterioareale companiei, numar care urma sa se dubleze in decurs de an.

Cine este Wargha Enayati

Nascut in Germania, Enayati a venit in Romania in 1983 si astudiat medicina la Cluj. Dupa Revolutie s-a hotarat sa ramana si afacut specializarea in cardiologie la Fundeni.

Prima afacere a facut-o cu bani de la tatal sau pe timpulstudentiei de la Cluj. Cu 30.000 de marci germane a cumparat o casape numele unui roman, pentru ca in acea perioada nu o putea cumparain nume propriu, pe care a vandut-o un an mai tarziu cu peste70.000 de dolari.

In 1995 deschide primul cabinet medical si devine mediculAmbasadei Germaniei.

Dupa ambasada au urmat mai multe multinationale, iar dupa primulcabinet a venit si prima policlinica pe Bulevardul Unirii (de undesi numele companiei).

Primii clienti corporatisti au fost reprezentanta IKEA (careachizitioneaza mobila de la producatori locali si care esteseparata de magazin) si Coca-Cola Services.

Ce cumpara Advent

  • 11 policlinici in Bucuresti
  • 8 policlinici in tara;
  • o banca de celule stem cu depozitare in Romania;
  • o clinica pentru copii, CMU Kids;
  • o maternitate situata in zona Baneasa;
  • CMU are peste 75.000 de abonati;
  • operatorul este unul dintre primii zece jucatori pe piataserviciilor medicale private;
  • investitiile in extindere din ultimii doi ani au fost de circa20 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO