Companii

CEC Bank lansează credite pe cinci ani pentru fermieri pe baza subvenţiilor APIA, accesibile în premieră şi pentru sectorul zootehnic

CEC Bank lansează credite pe cinci ani pentru fermieri...

Autor: Roxana Rosu

28.08.2023, 11:45 6472

CEC Bank în parteneriat cu Fondul de Garantare a Creditului Rural lansează finanţările pe baza subvenţiilor APIA pe 5 ani, acestea putând fi accesate, în premieră, şi de fermierii din sectorul zootehnic. 

Fermierii pot obţine până la de 4,5 ori subvenţia anuală APIA pentru cultivarea suprafeţelor şi pentru creşterea animalelor, în baza adeverinţei APIA aferentă primului an şi cu garanţia FGCR. Beneficiarii noului credit CEC Bank sunt producătorii agricoli din cultura mare, creştere păsări, creştere porcine, ameliorare rase (ovine) sau zootehnie (vaci de lapte, carne etc.). 

Finanţările au o dobândă de ROBOR 6M+2%, la care se adaugă comisionul de acordare de 0,75% din suma finanţată, perceput o singură dată şi comisionul aferent garanţiei FGCR. Banca nu percepe comision de administrare. Garanţiile FGCR pot acoperi până la 80% din valoarea finanţărilor.

„Accesul fermierilor din România la finanţare a fost şi este o preocupare continuă pentru CEC Bank. După ce anul trecut am lansat cu succes De trei ori subvenţia, în acest an extindem programul la De cinci ori subvenţia şi, în plus, adăugăm printre beneficiari şi fermierii din zootehnie. Susţinerea dezvoltării mediului antreprenorial din agricultura locală este o prioritate pentru banca noastră“, a declarat Bogdan Neacşu, director general al CEC Bank. Pentru sectorul zootehnic, perioada maximă de acordare a creditului va fi de 5 ani, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2028. 

Pentru acest sector, criteriile de eligibilitate cer clientului ca încasările acestuia prin APIA în sectorul zootehnic să fie de minimum 3 ani, iar legat de valoarea finanţării, suma minimă cuvenită din valoarea subvenţiei pentru anul de referinţă conform adeverinţei APIA va fi de 100.000 de lei. În cazul fermierilor care au accesat deja finanţări în baza adeverinţelor APIA pe 2023, se pot obţine credite pentru următorii patru ani.

CEC Bank acordă creditele pe baza subvenţiilor APIA pe 5 ani fermierilor care cultivă suprafeţe agricole mari (minimum 50 de hectare) şi au un istoric de cel puţin 3 ani (încasare subvenţii/finanţări APIA).

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO