Companii

Cel mai mare jucator din comert, Metro Cash & Carry, coboara sub un miliard de euro

Cel mai mare jucator din comert, Metro Cash & Carry, coboara sub un miliard de euro
03.11.2009, 23:20 58

Reteaua de magazine Metro Cash & Carry Romania, cel mai mareretailer de pe piata locala, a coborat sub pragul de vanzari de unmiliard de euro la noua luni, potrivit estimarilor ZF pe bazarezultatelor raportate de grupul Metro.
Estimarile au luat in calcul ponderea de 11-12% a retelei dinRomania in vanzarile si in numarul total de magazine ale Metro Cash& Carry din Europa de Est, la nivelul anului 2008. Operatorul aavut vanzari de 7,94 miliarde de euro in Europa de Est in primelenoua luni, in scadere cu aproape 15% fata de perioada similara din2008. In regiune, Metro Cash & Carry opereaza o retea de 206magazine in 13 tari, dintre care 24 in Romania. Declinul vanzarilorin regiune s-a accentuat in T3, ajungand la 17,2%.
Excluzand insa fluctuatiile cursului de schimb inregistrate demonedele tarilor mentionate, vanzarile retelei in Europa de Ests-au majorat cu 2,6% in acest interval.
"Relansarea economica este foarte lenta in Europa de Est. Totusi,deprecierea valutara a incetinit. Exodul de capital si scadereacererii pentru exporturile catre Europa de Vest continua saafecteze economiile acestor tari. Sectorul de retail din regiune nus-a putut deconecta de evolutia economiei si a inregistrat panaacum, in acest an, contractii semnificative, dupa rate de cresterede doua cifre in 2008", se arata in raportul grupului Metro.
La nivel de grup, vanzarile Metro in regiune s-au diminuat cu 13%in intervalul mentionat, ajungand la 11,2 mld. euro.
In ultimii ani, grupul german a mizat puternic pe piatahipermarketurilor din Romania, pe care si-a facut intrarea in 2006cu divizia Real. In acelasi timp, reteaua Metro (care tintesteclienti precum restaurante sau mici comercianti) a franatexpansiunea la nivel local, anuntand investitii masive doar inremodelarea unor unitati vechi. Singurul magazin nou al Metro Cash& Carry Romania din ultimii trei ani a fost inaugurat la Deva,la finele lui 2008.
Reteaua opereaza in prezent 24 de unitati, cu o suprafata totala devanzare de peste 160.000 de metri patrati.
La randul sau, reteaua locala a diviziei Real are 22 de magazine inacest moment si va ajunge la 24 pana la finele anului.
Dupa trei ani de la deschiderea primului magazin Real Romania sidupa investitii totale estimate la peste 400-500 mil. euro, reteauaeste acum aproape de atingerea pragului de vanzari de un miliard deeuro. Reprezentantii retailerului au mentionat insa ca nu vordepasi acest prag in 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO