Companii

Cel mai profitabil constructor român îşi reorganizează businessul: şase firme ale lui Umbrărescu fuzionează

25.08.2010, 23:59 67

Firma Tehnostrade, cu afaceri de 153 de milioane de euro în2009, va absorbi societăţile Com-Axa, Drumuri, A&R, Sped UMB şiTehno-Stone şi va ajunge la active nete de 242 mil. lei (60 mil.euro).
Cea mai mare firmă a lui Um­brărescu este însă Spedition UMB,diferită de Sped UMB, care va intra în acest prim proces defuziune. Spedition UMB se clasează pe locul trei în topul celor maimari constructori din România, cu o cifră de afaceri de 220 mil.euro anul trecut, depăşită de firma Romstrade a lui Nelu Iordacheşi de Hidro­construcţia.
Dacă Spedition UMB va absorbi la rândul ei celelalte firme, dupăcum s-a anunţat în iunie în Monitorul Oficial, Umbrărescu va depăşiîn termeni de încasări orice alt cons­tructor din România.
Companiile din construcţii controlate de omul de afaceri din Bacăuar ajunge împreună la afaceri de aproape jumătate de miliard deeuro cu aproape 1.100 de angajaţi, potrivit datelor RegistruluiComerţului pe 2009. Cele opt firme, incluzând şi Auto Rom, auîncheiat anul trecut cu un număr total de de 1.126 angajaţi conformdeclaraţiilor financiare depuse, însă Umbrărescu a declarat că vareduce numărul de angajaţi în urma fuziunii. El nu a putut ficontactat ieri de ZF până la închiderea ediţiei.
De altfel, din proiectul de fuziune publicat în Monitorul Oficialreiese că o parte din directori vor fi disponibilizaţi sau nu vormai avea aceleaşi posturi de conducere. "Fuziunea este de natură săasigure constituirea unei societăţi comerciale puternice şieficiente economic şi financiar şi îmbunătăţirea managementului,care datorită fuziunii poate deveni mai dinamic, orientat spreviitor, spre conducerea unei singure societăţi".
Cele mai mari două firme ale lui Umbrărescu sunt şi cele maiprofitabile dintre companiile de construcţii din România. SpeditionUMB este pe locul 20 în topul celor mai profitabile companii dinRomânia, publicat de ZF, cu un profit brut de 57 milioane de euroîn 2009, iar Tehnostrade pe locul 27, cu 45 milioane de euro.
Firma Romstrade a lui Nelu Iordache urmează pe locul 32, cu unprofit brut de 37,8 milioane de euro anul trecut.
Toate cele trei companii sunt printre cei mai mari beneficiari aicontractelor cu statul în ultimii ani, cu încasări de sute demilioane de euro pentru construirea sau întreţi­nerea străzilor dinţară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO